Nezamykáte na noc dům? Zvete zloděje!

Zamknout se na noc by podle odborníků mělo být samozřejmostí. Přesto podle výzkumu společnosti ASSA ABLOY pro značku FAB nechává odemčeno téměř třetina oslovených lidí. Zamknutím na dva západy se přitom výrazně snižuje možnost případné nevítané návštěvy zlodějů. Ti totiž neváhají krást ani ve chvíli, kdy majitel domu či bytu v klidu spí.

Zamykáte na noc byt/dům? Takovou otázku položila společnost ASSA ABLOY osmi stovkám lidí. A odpověď byla poměrně překvapivá. Hned 232 dotázaných se přiznalo, že na noc vůbec nezamyká. Tím ale značně usnadňují práci zlodějům. „Je to jako pozvánka k vám domů. Zloděj nezamčené dveře překoná během pár vteřin,“ varuje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí i známou značku FAB.

Graf č. 1: Téměř třetina lidí na noc nezamyká

Jak se tedy zlodějům bránit? Kromě kvalitního zabezpečení stačí jednoduchá věc. „Dvakrát otočte klíčem v zámku, než jdete spát. V kombinaci s kvalitní cylindrickou vložkou pak nenechavci prakticky nemají šanci,“ dodává.

Vezmou jen drobnosti, ale vrátí se

Množí se také případy, kdy zloději v noci vniknou do nezamčeného bytu a vezmou si jen klíče a třeba pár drobností. Druhý den, když jsou všichni pryč, jednoduše odemknou a mají dost času si odvézt vše, co potřebují. „Vždy, za všech okolností, svoje dveře zamykejte na dva západy nebo pomocí přídavného zámku. I když jste zrovna doma, zvláště přes noc. Nenápadnému vloupání tak zamezíte,“ říká Jan Hrnčíř.

Ženy zamykají víc než muži

Průzkum se také zaměřil na jednotlivá pohlaví. A zjistil, že mužům dělá zamykání větší problémy. Nezamyká jich hned 119 z 350, což je více než třetina. To ženy jsou důslednější, na noc zamknou tři čtvrtiny z nich.

Více informací najdete na webu www.fab.cz. Další zajímavá témata jsou na www.nenechtesevykrast.cz.

Graf č. 2: Více než třetina mužů na noc nezamyká

Graf č. 3: Celá čtvrtina oslovených žen nechává přes noc odemčeno




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky