Vlada.cz (Vláda)
Úvěry, půjčky  |  03.12.2015 09:45:30

Vláda přijala návrh zákona o úvěru pro spotřebitele


Vláda Bohuslava Sobotky na svém zasedání ve středu 2. prosince 2015 přijala návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který výrazně zvyšuje ochranu klientů bankovních institucí. Dále odsouhlasila opatření ke zlepšení kvality ovzduší v ČR a zaujala stanovisko k evropské směrnici o genderové vyváženosti.

Nový zákon o úvěru posiluje ochranu spotřebitele

Zákon o úvěru pro spotřebitele, který dnes schválila vláda, výrazně zpřísní pravidla pro instituce a osoby, které poskytují finanční služby. Zákon zároveň posílí ochranu spotřebitele v oblasti úvěrových služeb.

Dnes jsme udělali velmi důležitý krok v boji s lichvou. Schválený návrh zákona převádí dohled nad všemi nebankovními poskytovateli půjček pod ČNB a stanoví jim přísná pravidla. Do 3 měsíců od účinnosti zákona budou muset všichni, kdo dnes půjčují peníze, požádat o licenci ČNB. Dojde tak k výraznému posílení ochrany práv spotřebitelů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Novela zákona povede ke snížení objemu predátorských úvěrů a výrazně zvýší odpovědnost věřitele za to, komu poskytuje úvěr.  Dohled nad poskytováním úvěrů bude svěřen ČNB, která bude udělovat oprávnění k poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů.

Novela zároveň zpřehledňuje pravidla pro poskytování hypoték. Banky budou povinně uvádět přesnou konečnou částku hypotéky již v reklamních kampaních a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. Současně zákon umožní splacení až pětiny hypotéky měsíc před každoročním výročí uzavření hypoteční smlouvy.

Vláda schválila střednědobou strategii zlepšení kvality ovzduší v ČR  

Koaliční kabinet dnes schválil střednědobou strategie zlepšení kvality ovzduší v ČR a Národní program snižování emisí České republiky. Tato strategie poslouží jako podklad k čerpání z nových operačních programů a zastřeší programy zlepšování ovzduší pro jednotlivé zóny ČR.

Program snižování emisí přináší 23 prioritních opatření ve všech sektorech ekonomiky a má ambici významně přispět ke snižování emisí v České republice do roku 2020.

Vláda změnila rámcovou pozici k návrhu směrnice Evropského parlamentu o zlepšení genderové vyváženosti

Vláda dnes rozhodla podpořit návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy řídících a dozorčích orgánů společností kótovaných na burze. Tento návrh je jedním z priorit eurokomisařky Věry Jourové.

Kabinet Bohuslava Sobotky považuje podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích v souladu s programovým prohlášením za jednu ze svých priorit.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688