Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.12.2015 09:02:23

ERÚ: Postup náměstka Postráneckého ohrožuje energetickou bezpečnost ČR


Vláda bude projednávat dokument, který upravuje podobu státní služby od 1.1.2016. Fakticky tak rozhodne, co bude s předsedkyní ERÚ Vitáskovou.

Vláda na svém dnešním zasedání projedná materiál ministerstva vnitra, který upravuje podobu státní služby od 1. ledna příštího roku. Návrh systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2016 (tzv. „druhá systemizace“) je změnou první systemizace, která nabyla účinnosti 1. července 2015 a stanoví podobu státní služby s konečnou platností na další léta.

Náš sesterský portál Česká justice má tento materiál k dispozici a vyplývá z něj mj., že vláda s konečnou platností rozhodne o setrvání Aleny Vitáskové v čele Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Náměstek ministra pro státní službu Josef Postránecký trvá na tom, aby od 1. ledna příštího roku předseda a místopředsedové ERÚ přešly pod režim zákona o státní službě. To by fakticky znamenalo konec současné předsedkyně Aleny Vitáskové v úřadu. Ta totiž čelí u soudu žalobám, což vylučuje její setrvání ve funkci.

ERÚ předložil návrh systemizace, ve kterém uvedl místa předsedkyně a místopředsedů jako místa pracovní. Ministerstvo vnitra však trvá na tom, že je nutné respektovat aktuální právní stav, podle kterého se s účinností od 1. ledna 2016 stanou tato místa místy služebními. „Důvodem je skutečnost, že dnem 1. ledna 2016 bude stávající ustanovení § 2 odst. 1 písm. g) zákona o státní službě, podle kterého se tento zákon nevztahuje na předsedu a místopředsedu Energetického regulačního úřadu, nahrazeno ustanovením, že se tento zákon nevztahuje na člena rady ERÚ. Rada ERÚ však vznikne až dnem 1. 8. 2017 a k tomuto datu také zanikne funkce předsedy a místopředsedy ERÚ“, stojí ve zmíněném návrhu tzv. druhé systemizace.

Proti postupu Josefa Postráneckého se ohradil prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Chvojky Energetický regulační úřad. „Na postup pana náměstka Postráneckého jsme upozornili Evropskou komisi a je zvláštní, že na své systemizaci trvá i poté, co technická novela prošla do třetího čtení. Od náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého jsme obdrželi dopis, abychom udělali novou systemizaci, kterou by se de facto předsedkyně k 1. lednu 2016 dobrovolně odvolala z funkce,“ sdělil Ekonomickému deníku Chvojka.

„Mnohem závažnější však je, že pan Postránecký vybízí k úmyslnému porušení evropské i české legislativy, a žádá nás, abychom ohrozili nezávislost ERÚ. Jedná se jen o další útok na nezávislost národního regulátora, což je v jednoznačném rozporu s mezinárodními závazky České republiky. V situaci, kdy je naše nezávislost ohrožena chybnou legislativou, nebo kdy se orgány činné v trestním řízení snaží diktovat našemu úřadu, jak má postupovat v konkrétních krocích, to považujeme za alarmující. Může to způsobit sankce vůči České republice za úmyslné porušování evropské legislativy v oblasti nezávislosti regulace v energetických odvětvích s dopadem na energetickou bezpečnost ČR i EU,“ dodal Chvojka.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688