Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  30.11.2015 09:38:34

Evropská unie se dohodla s Tureckem na společném řešení migrační krize


Český premiér Bohuslav Sobotka společně s lídry členských zemí EU dnes na mimořádném summitu v Bruselu podpořil deklaraci o spolupráci Unie s Tureckem. Jejím cílem je vedle prohloubení vzájemné spolupráce také boj proti nelegální migraci. Evropská unie mimo jiné poskytne Turecku finanční pomoc ve výši 3 miliard eur, Turecko se zavázalo k aktivní ochraně hranic a uplatňování readmisních dohod.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes s evropskými partnery podpořil přijetí společné deklarace, která posiluje vztahy mezi EU a Tureckem. Z dnešní dohody mezi členskými státy EU a Ankarou vyplývá, že Turecko zpřísní ostrahu svých hranic a bude aktivně bránit nelegální migraci, a to zejména intenzivnější spoluprací s Řeckem a Bulharskem při ochraně vnější hranice.

Turecko dále zlepší péči o uprchlíky na svém území a posílí boj proti převaděčům a ilegálním pašerákům. Z dnešního mimořádného summitu také vyplývá, že od června 2016 budou v plném rozsahu fungovat readmisní dohody mezi EU a Tureckem tak, aby mohla Evropa navracet ilegální migranty zpět do Turecka.

Opatření, která bude muset Turecko přijmout, podpoří Evropská unie finanční pomocí ve výši 3 miliard eur během let 2016 a 2017. Půl miliardy eur půjde ze společného rozpočtu EU, 2,5 miliardy poskytnou členské státy. Pro Českou republiku to znamená příspěvek 300 až 400 milionů korun ročně. Přislíbená finanční pomoc ze strany EU je silně provázaná s ochotou Turecka plnit přijaté závazky. „Pomoc uprchlíkům v regionech původu, resp. tranzitu je dlouhodobou českou prioritou. ČR je připravena splnit svůj díl finanční pomoci, pokud bude Turecko plnit dohodnuté podmínky,“ uvedl premiér Sobotka.

Představitelé států EU zároveň přislíbili, že dojde k urychlení procesu vízové liberalizace, a to za podmínky, že Turecko bude dodržovat uplatňování readmisních dohod. Dnešní dohoda zmiňuje možnost využití Unií dříve přijatých mechanismů pro přesídlení uprchlíků také pro potřeby Turecka. O žádných nových mechanismech dohoda nehovoří. Přístupové rozhovory TureckaEU dostaly nový impuls včetně možnosti otevření dalších kapitol při vyjednávání o členství Turecka v EU. Unie se s Ankarou zároveň dohodla na ustavení pravidelných summitů.

Před jednáním představitelů EU s Tureckem proběhla tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny, které nyní předsedá Česká republika v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Koordinace se poprvé zúčastnila nový polská premiérka Beata Szydlová. Předsedové vlád ČR, Slovenska, Polska a Maďarska se znovu sejdou ve čtvrtek 3. prosince na premiérském summitu V4, který se uskuteční v Praze. Jedním z jeho hlavních témat bude i migrační krize a společný postup regionu při jejím řešení.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688