BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  27.11.2015 11:57:14

Evropské akcie včera dosáhly 3měsíčních maxim, dnes je tíží Čína, analýza amaerického dolaru, AUD/JPY, EUR/NZD

Ve čtvrtek evropské burzy stouply na tříměsíční maxima, a to při nízkých objemech obchodování kvůli svátku ve Spojených státech. Zatímco na trzích sílí očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) příští týden přijme další agresivní opatření na podporu ekonomiky eurozóny. Necelou hodinu před koncem seance bylo zobchodováno pouze 40 procent denního průměru za posledních 90 dní.

Celoevropský Euro Stoxx přidal 1 procento, britský FTSE 100 posílil o 0,9 procenta, francouzský CAC 40 vzrostl o 1,1 procenta a německý DAX získal 1,3 procenta. Včerejšek patřil hlavně automobilkám, které v průměru přidaly 2 procenta. Zajímavý je aktuální vývoj akcií firmy Volkswagen. Ty včera vzrostly desátým dnem v řadě, (o více než 3 %procenta) což pro firmu znamená nejdelší ziskovou sérii za posledních pět let.

Nicméně situace se dnes na evropských akciových trzích zhoršila a na trhy dorazila negativní nálada z Číny. Asijské burzy v pátek klesly v čele s čínskými akciemi, které se propadly o 5 procent. Makrodata opět ukázala na oslabení průmyslu, pátý měsíc v řadě.  Nečekaný byl rovněž pokles korporátních zisků v druhé největší světové ekonomice. Americké burzy budou ještě v pátek zavřené kvůli oslavě Dne díkůvzdání. Detailní obchodní hodiny pro jednotlivé instrumenty naleznete zde. Dnes také začíná v Británii a USA masivní slevová předvánoční akce „Black Friday", která je klíčová pro příjmy maloobchodníků.

Poskytování půjček v eurozóně v říjnu rostlo nejrychleji za téměř čtyři roky. Růst úvěrů nefinančním podnikům zrychlil na 0,6 procenta na roční bázi ze zářijových 0,1 procenta, což je nejlepší výsledek od ledna 2012, zatímco růst půjček domácnostem se zvedl na 1,2 procenta proti 1,1 procenta v září, což je rovněž nejvyšší údaj od začátku roku 2012. Slabé půjčky firmám v posledních letech tížily sužovanou ekonomiku eurozóny. Tento stav se však v posledních měsících zlepšuje, když data poukazují na mírné zotavení v oblasti úvěrů, částečně s pomocí programu ECB nákupu aktiv za 60 miliard eur měsíčně.

Ukazatel peněžní zásoby M3 v eurozóně, který bývá často jednou z prvních známek budoucí ekonomické aktivity, v říjnu stoupl o 5,3 procenta, zatímco analytici očekávali setrvání růstu na zářijových 4,9 procenta.

Japonská data v noci ukázala, že výdaje domácností v říjnu klesly o 2,4 procenta a inflace (jádrový index CPI) oslabila třetí měsíc v řadě. Nižší výdaje domácnosti jsou nepříznivým projevem ztráty důvěry domácností v domácí ekonomiku. Na druhé straně míra nezaměstnanosti v Japonsku dosáhla nejnižší hodnoty (3,1 procenta) od roku 1995. Míra nezaměstnanosti v říjnu nečekaně klesla ze zářijové hodnoty 3,4 procenta.

Australský dolar se chystá na největší porážku eura od roku 2012, když si tento měsíc připisuje 5 procent zisku.

Index amerického dolaru se pohybuje v trojúhelníkové formaci mezi rostoucí trendovou linií a předchozími maximy. Směr proražení trojúhelníku bude determinující, nicméně dnes při nízké aktivitě a absenci klíčových a makrodat to neočekáváme.

AUD/JPY koriguje svůj předchozí výprodej v klínové formace, která zužuje rozsah jeho pohybu. Čekáme na proražení jedné z trendových linií.

EUR/NZD podle všeho opouští obdélníkovou formaci, v níž se beze směru pohyboval přes měsíc. Počkejme si na potvrzení zavírací ceny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

24.09.2015Analýza EUR/JPY, NZD/JPY a CAD/JPY BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
20.07.2015Analýza EUR/NZD, AUD/JPY a EUR/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
05.06.2015Analýza EUR/USD, AUD/JPY a EUR/AUD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
02.06.2015Analýza EUR/AUD, NZD/JPY a AUD/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688