Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  26.11.2015 06:00:48

Rusko a Saudská Arábie: bitva o čínský ropný trh pokračuje


Rusko a Saudská Arábie bojují o pozici největšího exportéra ropy do Číny. Zatímco v září prvenství převzalo Rusko, v říjnu šli do čela Saudové.

Rusko-saudskoarabská bitva o čínský trh s ropou pokračuje. Saudská Arábie si v říjnu vzala zpět pozici největšího dodavatele ropy na čínský trh. Agentura Bloomberg informovala o tom, že největší světový exportér ropy dodal v minulém měsíci do Číny 3,99 milionů barelů ropy, což představuje meziměsíční nárůst o 0,8 %.

Překvapivé je také jistě zjištění, že Rusko neuhájilo ani pomyslnou stříbrnou pozici. Druhým největším dodavatelem ropy do Číny v měsíci říjnu byla totiž Angola. Ta do „Říše středu“ dodala 3,64 milionů barelů, zatímco až třetí Rusko 3,41 milionů barelů. V první pětce se umístil ještě Omán (2,84 milionů barelů) a Irák (2,32 milionů barelů).

To, že se Rusko stalo v letošním září největším dodavatelem ropy do Číny, není novým fenoménem. Agentura Reuters informovala, že se tak poprvé stalo již letos v květnu. Zářijová data hovoří o tom, že Rusko do Číny dodalo přes 4 miliony barelů ropy, a to je o více než 40 % více než ve stejném období roku 2014. Zářijové dovozy ropy ze Saudské Arábie do Číny naopak meziročně klesly o 16,5 %.

Z hlediska dovozů ropy do Číny za celý letošní rok to však vypadá na jasné prvenství Saudské Arábie. Ta za leden až říjen 2015 dodala do Číny více než 42 milionů barelů ropy. Rusko pak 33,72 milionů barelů a Angola necelých 33 milionů. IrákOmánem pak shodně 26,35 milionů.

Čína se stala bitevním polem producentů ropy, kteří hledají způsob, jak udržet své prodeje tváří v tvář přebytku ropy na světovém trhu. OPEC se snaží již rok situace využít, a tak namísto omezení těžby, ropu na světový trh stále pumpuje s cílem vyřadit ze hry ty země, v nichž je těžba ropy nákladnější, a nejsou tak schopny čelit jejím nízkým cenám.

„Saudská Arábie nikdy nepřestala o podíl na čínském ani asijském trhu jako celku bojovat,“ sdělil Bloombergu Gao Jian, analytik energetické konzultační společnosti SCI International. Rok poté, co OPEC vyhlásil svou těžební politikucílem ubránit svůj podíl na trhu, se zdá, že jeho strategie funguje,“ dodal.

Země OPECu se mají sejít příští týden ve Vídni. Venezuela již varovala, že pokud nebudou přijata žádná opatření, pak se cena ropy může snadno propadnout až ke 20 dolarům za barel.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688