Řidiči v ČR mají již první stovku CNG stanic

 V České republice mají řidiči letos možnost tankovat už u dalších 31 nových veřejných CNG stanic a Česká republika tak právě překročila první stovku. Dochází k ještě rychlejší výstavbě než v loňském roce, kdy přibylo 26 CNG stanic za celý rok. Na konci roku 2016 by mohlo být v ČR už 150 až 160 veřejných CNG stanic, do roku 2030 pak (jak uvádí i vládou 20. listopadu schválený Národní akční plán čistá mobilita) nejméně 300 stanic. Procentuální nárůst spotřeby CNG odhaduje Český plynárenský svaz letos také zcela jistě ještě vyšší, než v předešlých 2 letech. Do listopadu přibylo jen letos na českých silnicích více než 3 tisíce CNG vozidel, dnes už jich jezdí u nás přes 12 tisíc. Za první polovinu letošního roku přibylo 2 krát tolik vozidel, než v předešlých 2 letech vždy za celý rok. Za 15 let by mělo jezdit v ČR kolem 250 tisíc CNG vozidel.

· Meziroční nárůst registrací nových osobních CNG vozů na celkových registracích (1-9/2014 a 1-9/2015) byl 100 procent

· Meziroční nárůst spotřeby CNG se letos odhaduje vyšší než 40% v předešlých letech

· Za 15 let, v roce 2030, by mělo být v ČR více než 300 veřejných CNG stanic a

250 tisíc CNG vozidel

· V roce 2016 by 10% všech prodaných Octavií mělo jezdit v ČR na CNG

· Zvyšování počtu vozidel na CNG je součástí Národního akčního plánu čisté mobility (NAP CM)

Řidiči, kteří si pořídí vozidlo na CNG, mají v ČR už více než 100 veřejných stanic, u kterých mohou CNG natankovat. „Rádi bychom, aby během příštích 5 let přibylo v ČR více než 100 dalších CNG stanic, v roce 2030 již celkem bylo motoristům k dispozici pak 300 stanic a palivo CNG a LNG mělo nejméně desetiprocentní podíl na spotřebě pohonných hmot v ČR,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

V ČR se v poslední době potkalo několik příznivých faktorů a to zásadním způsobem rozšířilo využívání stlačeného zemního plynu (CNG) pro dopravu. „Spotřeba CNG narůstá v ČR již dva roky po sobě o 40 procent ročně a letošní nárůst spotřeby CNG odhadujeme ještě vyšší. Jezdí tu už více než 12 tisíc CNG vozidel, poslední 2 tisíce přibyly jen za půl roku, ale stále je to podíl pouhých 1,25% na celkových registracích nových osobních vozů. Je ale velmi pozitivní, že firmy, živnostníci, ale i dopravní společnosti nebo taxislužby obnovují i celé své vozové parky za vozy na CNG,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS. Jen ŠKODA Auto plánuje, že by v roce 2015 mělo 10 procent všech prodaných Octavií v Česku jezdit na CNG. Auta na alternativní pohon při svých nákupech bude preferovat i státní správa (NAP CM).

Přestárlá vozidla v ČR (starší 20 let) tvoří přibližně 1/4 vozového parku. Podle údajů TŰV SŰD činí průměrný věk osobních automobilů v EU 8,3 roku, v ČR ale dokonce 14,2 roku. Tato přestárlá vozidla sice mají velmi malý proběh kilometrů (cca 6 procent z předpokládaného celkového proběhu všech osobních automobilů), ale emitují 40 procent všech nebezpečných škodlivin (oxid uhelnatý, uhlovodíky, oxidy dusíku apod.), jimiž je zatěžováno ovzduší v ČR. V ČR tak nezbytně dochází k obměně velmi starých vozů a vozy na alternativní palivo CNG jsou dnes nejlepší ekologickou i ekonomickou volbou. „Vozy na CNG mají dnes nulovou silniční daň, poloviční náklady na palivo, umožnění vjezdu do ekologických zón center měst, podle vládou schváleného Národního akčního plánu se u važuje nejpozději do roka rovněž o úlevách na dálničních známkách, možnosti rychlejšího odepisování aut , příspěvcích na koupi vozu a nepochybně CNG vozy budou mít ještě mnoho dalších výhod,“ dodává Jiří Šimek z ČPS.

K rozvoji CNG přispěla v ČR už i velká města, která se rozhodla právě převést z velké části vozidla městské a příměstské dopravy na zemní plyn. Nyní jezdí v ČR jen v městské dopravě nejméně ve 45 ti městech například již více než 820 autobusů na CNG. Velké flotily vozů si ale již pořizují už i soukromí dopravci, taxislužby, autoškoly, ministerstvo vnitra aj.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy