Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.11.2015 23:41:09

24. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úvodu úterního obchodování navzdory příznivým údajům z americké ekonomiky mírně klesaly. Wall Street ovlivnila zpráva o sestřelení ruského bombardéru Tureckem, po níž se investoři začali přesouvat od akcií do bezpečnějších aktiv. Posléze se ale nálada na trhu zlepšila a všechny tři hlavní indexy nakonec uzavřely mírně v plusu.

Turecko v úterý sestřelilo na hranicích se Sýrií ruský bombardér Suchoj Su-24. Posádka se před pádem letadla katapultovala, pilot byl ale ještě na padáku zastřelen turkmenskými rebely a zbraňový operátor byl zajat. Jde o nejvážnější mezinárodní incident syrského konfliktu a nejzávažnější vojenský střet mezi členem NATO a Ruskem za půl století. Rusko trvá na tom, že se letadlo nacházelo nad Sýrií, podle Turecka ale vstoupilo do tureckého vzdušného prostoru, bylo opakovaně varováno, a když na výzvy nijak nereagovalo, bylo sestřeleno.

Po incidentu se mezi investory zvýšily obavy o globální bezpečnostní situaci. "Investoři mají strach z eskalace napětí," řekl agentuře Reuters Jack Ablin z chicagské BMO Private Bank.

Sestřelení ruského bombardéru zcela zastínilo důležitá americká data, podle nichž ekonomika USA vzrostla ve třetím čtvrtletí o 2,1 %. Revidované údaje tak byly lepší než předchozí rychlý odhad, který hovořil o růstu ekonomiky 1,5% tempem. Údaje by mohly americké centrální bance (Fed) poskytnout další munici k prosincovému zvýšení základní úrokové sazby. Později nicméně příznivé vyznění údajů o HDP srazila zpráva o výrazném zhoršení spotřebitelské důvěry.

Dow nakonec zpevnil o 0,11 % na 17 812,19 bodu, širší S&P 500 připsal 0,12 % na 2 089,14 bodu a Nasdaq Composite uzavřel s minimálním ziskem 0,01 % na 5 102,81 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,98 % na 15,93 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stagnoval na 2,234 %.

Dařilo se energetickému odvětví, které tak reagovalo na vyšší ceny ropy, jež ovlivnil incident v Turecku, a sektoru základních materiálů. Menší zisky si připsaly sektor necyklického spotřebního zboží, technologické odvětví a sektor veřejných služeb. Klesly sektory telekomunikací, průmyslu, finančních služeb, zdravotní péče a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (24. listopadu 2015)
Americké akcie (24. listopadu 2015)Zdroj: Google
 

Americké ministerstvo zahraničí vydalo v reakci na sestřelení ruského bombardéru upozornění na zvýšené riziko cestování. To výrazně oslabilo akcie velkých leteckých společností, internetových cestovních operátorů i provozovatelů okružních plaveb. Kolem tří procent odepsaly například akcie leteckých dopravců United Continental Holdings (-3,01 %)Southwest Airlines (-2,61 %) a Delta Air Lines (-3,08 %). Nedařilo se ani akciím internetové cestovní agentury Expedia (-2,92 %) či cenným papírům rezervačního portálu Priceline (-1,91 %). Propad zaznamenaly také cenné papíry plavebních společností Carnival (-1,95 %) a Royal Caribbean (-3,07 %) a pod nulou skončily i akcie cestovatelského portálu TripAdvisor (-2,15 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika ve třetím kvartálu expandovala podle zpřesněných dat více, než se čekalo. Trh očekával podle rychlého odhadu zpomalení expanze na 1,5 % z předchozích 3,9 %, data však byla revidována výše na 2,1 %, jak se očekávalo. Jádrové výdaje na osobní spotřebu po 1,9% růstu ve druhém kvartále zpomalily tempo růstu na 1,3 %, jak předvídal i první rychlý odhad. Růst osobní spotřeby však zpomalil více, než se čekalo. Předběžná data počítala se zpomalením na 3,2 % po 3,6% růstu ve druhém čtvrtletí, revize však růst ještě snížila, a to na 3 %.
  • Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v listopadu opět zhoršila a její index sestoupil na 90,4 bodu z 97,6 bodu v září, očekával se přitom růst na 99,5 bodu.
  • Ceny domů ve Spojených státech v září podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti amerických městech, meziročně vzrostly o 5,45 %. Čekal se růst o 5,15 % po 5,13 % v srpnu (revidováno z +5,09 %). Meziměsíčně ceny ve dvaceti největších městech USA vyskočily o 0,61 % po 0,11% růstu v srpnu, očekával se 0,3% růst.
  • Vyšetřování manipulace s testy emisí u větších naftových aut ze skupiny Volkswagen zasahuje ve Spojených státech asi 13 000 vozů Porsche Cayenne. Řekl to v úterý mluvčí firmy. Dosud se předpokládalo, že takových aut je asi 3 000. Porsche používá naftové motory od automobilky Audi, která je také součástí koncernu Volkswagen.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

50 akciových miláčků hedgeových fondů50 akciových miláčků hedgeových fondů

Padesát největších hedgeových fondů v letošním třetím kvartálu zvýšilo svoji expozici vůči akciím o 7,6 %. Nejvíce manažery fondů zaujaly akcie ze sektoru zdravotní péče a necyklického spotřebního zboží. Jaké tituly táhly konkrétně?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688