TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.11.2015 13:22:14

Počet českých vojáků se navýší! Do tří let jich bude o pět tisíc víc


"Poprvé od roku 1989 prověřím procesy a přestupy mobilizačního zabezpečení armády české republiky, včetně povolání vojáků v aktivní záloze na vojenská cvičení," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Manévry, které generální štáb plánuje už na příští rok, nemají v Česku obdoby. Prověří nejen zdatnost našich vojáků a záložníků, ale pořádně provětrají také vojenské sklady. Armáda se tím chce připravit na případný konflikt.

"Jsou jednotky, které jsou vytvářeny pouze ve válečném stavu, v mírovém stavu neexistují. Takže celý soubor opatření, který s tím souvisí, chceme procvičit," upřesnil Bečvář. "Jestli umíme povolat občana, který je v tuto chvíli v civilním zaměstnání. Jestli mu umíme dát zbraň, jestli umíme povolat prostředky, které jsou předurčeny pro tuto jednotku," vyjmenoval.   

Ruku v ruce s tímto plánem jde nábor branců. Už za tři roky by mělo armádní řady rozšířit pět tisíc nových mužů a žen ve zbrani! "Nebezpečí, se přiblížilo k našim hranicím. Samozřejmě všichni předpokládáme, že se česká armáda zapojí i do případné akce,na ochranu vnějších hranic Evropské unie, kde jsme zatím slyšeli mnoho slov, ale viděli málo činů," řekl prezident Miloš Zeman.

K problému má co říct také ministr obrany Martin Stropnický. "To, co se říká o ochraně schengenských hranic, už mě docela provokuje. Ještě před měsícem byli naši maďarští spojenci označováni za černé ovce. Dneska už tomu tak není a přišli na to i takoví idealisté a romantici," prohlásil Stropnický   

Čeští vojáci nepoleví ani v zahraničních misích a například v Mali, kde se před pár dny odehrál teroristický útok, jich bude zřejmě působit víc, než dosavadní čtyři desítky.

S navyšováním počtů vojáků souhlasí většina koaličních i opozičních politiků. Argumentuje současnou bezpečnostní situací ve světě. Další vojáci budou podle politiků potřeba, pokud se situace vyhrotí, k ostraze také našich hranic.

 

Navyšovat by se měla i armádní technika. Místo 123 tanků by jich Česko využívalo 957, obrněných vozidel namísto současných 442 až 1367. Dělostřelecké systémy vzrostou ze 179 na 767. Bojových letounů bude mít ČR místo 39 neskutečných 230 a vrtulníků místo současných 17 až 50.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688