Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.11.2015 18:42:21

Ruský bombardér dolu, ropa a zlato nahoru, akcie do strany

Bombardér Suchoj Su-24, který v úterý ráno sestřelila turecká raketa, byl podle potvrzených zpráv obou stran ruský. Posádka se před pádem letadla katapultovala, pilot byl ale ještě na padáku zastřelen turkmenskými rebely a zbraňový operátor byl zajat. Jde o nejvážnější mezinárodní incident syrského konfliktu a nejzávažnější vojenský střet mezi členem NATO a Ruskem za půl století.

Rusko trvá na tom, že se letadlo nacházelo nad Sýrií, podle Turecka ale vstoupilo do tureckého vzdušného prostoru, bylo opakovaně varováno, a když na výzvy nijak nereagovalo, bylo sestřeleno.

Turecko po údajném narušení svého vzdušného prostoru nasadilo do akce stíhací letouny F-16, bombardér byl ale sestřelen raketou země-vzduch. Potvrdí-li se narušení tureckého vzdušného prostoru, půjde už o několikátou událost v poslední době. Letadlo spadlo na stany kočovných Turkmenů ve vesnici Jamadi v provincii Látakíja.

Rusko v reakci na incident vyzvalo k mimořádné schůzi NATO, na výzvu aliance odpověděla kladně - mimořádné jednání se bude konat v Bruselu.

Turecká lira v reakci na sestřelení ruského bombardéru oslabila k americkému dolaru, který zase oslabil k euru, protože investoři se začali stahovat k nejbezpečnějším měnám.

Ruský prezident Putin prohlásil, že takové zločiny nebude Rusko tolerovat a že Turecko nebylo v žádném nebezpečí. Zároveň Putin prohlásil, že Islámský stát získává finance prodejem ropy do Turecka a že Turecko je součástí koalice států bojujících proti Islámskému státu, kterou vedou Spojené státy americké, s nimiž má Rusko dohodu, která má takovýmto incidentům zabránit. Sestřelení bombardéru bylo podle Putina bodnutím do zad a bude mít rozhodně vážný dopad na rusko-turecké vztahy.

 

50 akciových miláčků hedgeových fondů
50 akciových miláčků hedgeových fondů

Padesát největších hedgeových fondů v letošním třetím kvartálu zvýšilo svoji expozici vůči akciím o 7,6 %. Nejvíce manažery fondů zaujaly akcie ze sektoru zdravotní péče a necyklického spotřebního zboží. Jaké tituly táhly konkrétně?  

Ropa zareagovala prudkým zdražováním

Světové ceny ropy na sestřelení ruského bombardéru zareagovaly výrazným růstem až o tři procenta na dvoutýdenní maxima.

Cena severomořské ropy Brent rostla kolem 16.30 SEČ o 2,5 % na 45,90 USD za barel, předtím se vyhoupla až nad 46 USD za barel. Severoamerická ropa WTI zdražovala rovněž zhruba o dolar na 42,80 USD za barel.

"Zpráva (o sestřelení ruského bombardéru) připomíná, že Blízký východ je nadále značným zdrojem rizik," řekl agentuře Reuters k vlivu incidentu na ropný trh analytik Bjarne Schieldrop z banky SEB.

Akciový rok 2016, jak jej vidí Barclays

Akciový rok 2016, jak jej vidí Barclays

"Náš makroekonomický výhled je jednoduchý," tvrdí Jonathan Glionna z Barclays. "Očekáváme, že americké úrokové sazby vzrostou, což povede k posílení amerického dolaru. To bude brzdit růst zisků na akcii amerických firem. Předpovídáme jejich 4% růst a 5% zhodnocení indexu S&P 500."  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2018Akcie dolů, zlato nahoru? Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688