Vyplatí se pronajmout žárovky z reklamy na RWE?

Dodavatel energií RWE přišel na trh s možností pronájmu LED žárovek. Vyplatí se tato služba, nebo vyjde levněji koupit si „ledky“ v běžné obchodní síti? Výpočty hovoří za vše.

Dodavatel energie RWE slibuje, že díky pronájmu úsporných LED žárovek klesne domácnostem spotřeba elektřiny na svícení. Pro to, aby mohli odběratelé vyměnit všechny žárovky v celé domácnosti, není prý třeba investovat ani korunu. Jak je to vlastně doopravdy?

Jedna žárovka vyjde až na 179

LED žárovky vydává dodavatel energií RWE ve svých zákaznických centrech. Odtud si může zájemce odnést úspornou žárovku domů a okamžitě začít svítit levněji. Roční pronájem 1 LED žárovky stojí od 119 do 179 v závislosti na vybraném typu.

Zdroj: RWE, úprava tabulky: Ušetřeno.cz

V případě, že zákazník odebírá od RWE plyn, zvýší se mu měsíční zálohy za energie. Pokud si LED žárovky pronajme odběratel elektřiny, zálohy za energie zůstanou beze změny. Díky úspornému svícení totiž klesne spotřeba elektřiny domácnosti a nájem bude zaplacen z rozdílu ceny.

Mohlo by vás zajímat: Přečtěte si 5 tipů, jak vybrat LED žárovku.

Čísla mluví za vše: Vyplatí se to?

Pronájem LED žárovek od společnosti RWE je vhodný spíše pro domácnosti, které mají hluboko do kapsy. Nájem za žárovky se ale reálně vyplatí jen první rok využívání služby. Kdo si bude chtít levně posvítit delší dobu, je lepší řešení investovat do vlastních žárovek.

Zdroj: RWE, ceny žárovek v obchodě Alza.cz, vlastní výpočty

Udávaná životnost nejpoužívanějších druhů se závitem E27 vychází na 15 let . Životnost na žárovce se počítá na hodiny (např. 15 000 hod svícení = 15 let životnosti). V českých rodinách svítí žárovky v průměru 3 hodiny denně, tedy přibližně 1 000 hodin za rok.

Kromě žárovek pomůže i změna dodavatele energií

Začít úsporněji svítit má smysl. S LED žárovkami lze snížit spotřebu o 80 % oproti klasickým žárovkám a o 50 % oproti úsporným zářivkám. Typická česká domácnost, která ke svícení používá 20 kusů žárovek, může ušetřit více než 5 000 . Samozřejmě to ale není jediná možnost, která pomůže snížit vaše účty. Existuje mnoho dalších rad, jak ušetřit na energiích.

Zkuste si také v některém z online srovnávačů porovnat ceny elektřiny a ceny plynu u všech dodavatelů a zjistěte, jestli by pro vás nebyla vhodná i změna dodavatele energií. Pravděpodobně zjistíte, že bezplatným přechodem k výhodnějšímu dodavateli můžete ušetřit i několik tisíc ročně, aniž byste museli zásadně měnit své zaběhnuté zvyky.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko