Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  13.11.2015 06:00:41

Objem pracovní síly v Africe je na vzestupu, trh práce ale nestíhá

Objem pracovní síly v mnoha zemích afrického kontinentu raketově roste. Tamní pracovní trhy však negenerují dostatek pracovních míst.

V mnoha zemích Afriky dochází doslova k explozi objemu pracovní síly. Pokud však pracovní trhy nebudou držet krok, bude to znamenat promarněnou příležitost pro celý kontinent, jak informovala agentura Bloomberg.

Sedmnáct zemí subsaharské Afriky se do roku 2050 umístí na předních místech v žebříčku zemí s nejrychleji rostoucí populací v produktivním věku Podle projekcí Organizace spojených národů bude mít Nigérie do poloviny tohoto století třetí nejpočetnější pracovní sílu na světě a v tomto ohledu dokonce předežene Spojené státy americké.

Právě očekávané změny v objemu populace ve věku 15 – 64 let dávají africkým zemím obrovský produkční potenciál, který by mohl pomoci pozvednout tyto země z chudoby. Aby nedošlo k promarnění tohoto potenciálu, bude třeba vytvořit stovky milionů pracovních míst, výrazně zvýšit úroveň vzdělanosti a přípravných programů pro mladé lidi.

Aktuální situace na kontinentu je taková, že pracovní místa nevznikají dostatečně rychle a nízká zaměstnanost pramení především z nedostatku specializovaných škol. Většina Afričanů je nezaměstnaná, podzaměstnaná nebo pracuje v šedé ekonomice. Soukromý sektor je příliš malý na to, aby je byl schopen absorbovat.

Nízké africké mzdy stimulují rozvoj odvětví, kde je zapotřebí mnoho pracovní síly, především zpracovatelský průmysl. Proti tomu ale působí špatná infrastruktura, která naopak jakékoli podnikání v Africe velmi prodražuje.

Čtvrtina Afričanů nemá přístup k elektřině. Dokonce i firmy, které jsou k elektrické síti připojeny, jsou často vystavovány blackoutu, tudíž se mnohdy raději spolehnou na vlastní dieselové elektrocentrály. Jakákoli přeprava zboží je také velké dobrodružství, protože silnice jsou děravé, zatímco přístavy a letiště jsou přecpané lidmi.

Na druhé straně rostoucí příjmy vedly ke zvýšení počtu Afričanů, kteří si za své studium platí. To ale paradoxně vede k tomu, že absolventi univerzit mají problém s nalezením práce, protože se na trhu práce míjí struktura poptávky po pracovní síle s nabídkou pracovní síly.

Podle některých scénářů se může nakonec nárůst pracovní síly ukázat jako riziko. Zahálčivá a frustrovaná mládež je hlavním cílem, odkud mohou své stoupence přivádět do svých řad různá násilnická hnutí. Případně se tito lidé mohou stát překážkou v poskytování státních služeb.

Vlády afrických zemí budou muset přijmout opatření, která budou již dnes řešit budoucí demografický vývoj. Hlavním opatřením musí být podle Světové banky kampaň za pokles populačního růstu. Toho má být dosaženo snížením míry plodnosti žen, která dnes v Africe dosahuje až 7,6 dětí na jednu ženu.

Africká ekonomika letos podle makroekonomického výhledu portálu Africaneconomicoutlook.org poroste o 4,5 %, zatímco příští rok dokonce o 5 %. V rámci celé Afriky však mezi jednotlivými zeměmi přetrvávají velké regionální rozdíly.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688