Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  10.11.2015 06:00:55

Říjnová inflace na nule, nezaměstnanost klesá, Česko roste


Podle analytika ČSOB Petra Dufka se říjnová inflace odchýlila od očekávaného vývoje. Nezaměstnanost naopak podle plánu.

Oproti očekávání se spotřebitelské ceny v říjnu meziměsíčně nezměnily. Na jedné straně znovu poklesly ceny pohonných hmot, které reagovaly na příznivý vývoj ceny ropy a jejích derivátů, na straně druhé se zvýšily ceny sezónního zboží. O celkovém výsledku nakonec rozhodly potraviny, které poklesly, i když měsíční průzkumy naznačovaly pravý opak.

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se snížila z předchozích 0,4 % na 0,2 % a je tedy zpátky tam, kde byla v úvodu roku. I nadále platí, že ve srovnání s loňským rokem spotřebitelé platí méně především za pohonné hmoty, potraviny, telefonování a samozřejmě ušetří i za poplatky u lékaře.

Předpokládáme, že v dalších měsících se vývoj inflace začne pomalu obracet. Vyčerpá se postupně pozitivní efekt levných pohonných hmot a svoji roli začne hrát i nízká srovnávací základna. Do inflace na začátku roku znovu promluví vyšší spotřební daně u cigaret a nakonec z ní konečně „vypadne“ vliv zrušených poplatků u doktora.

V každém případě se zdá, že inflace poroste přece jen pomaleji, než naznačuje prognóza centrální banky. Inflační cíl se nejspíše nepodaří splnit ani v příštím roce, i když alespoň do tolerančního pásma (nad jedno procento) by se mohla inflace dostat už na začátku roku.

Nízká inflace i nadále zlepšuje reálnou finanční situaci českých domácností a vlastně tak podporuje ekonomický růst země. Vděčíme za ni ovšem především vývoji světových cen komodit a zatím i levnějším potravinám.

Zatímco inflace překvapila, vývoj trhu práce se ubírá podle očekávání. Míra nezaměstnanosti tentokrát poklesla na 5,9 % a počet volných pracovních míst se stabilizoval okolo 107 tisíc. Silný ekonomický růst respektive rostoucí zakázky průmyslu, letošní boom stavebních prací a nakonec i oživení poptávky ve službách jsou hlavními důvody pro soustavné zlepšování situace na českém trhu práce.

Míra nezaměstnanosti je nyní nejnižší za posledních sedm let a rekordní je vlastně i nabídka volných míst. Některé úspěšné obory české ekonomiky se dokonce dostávají do situace, kdy se jim nových kvalifikovaných pracovníků nedostává. To se už poměrně brzy odrazí i na výši nabízených mezd.

Vzhledem k tomu, že se současný nedostatek zaměstnanců nedaří zcela vykrýt zahraničními agenturními pracovníky, růst mezd by mohl začít konečně zrychlovat. Ani tak se však firmám nemusí podařit získat dostatečně kvalifikované zaměstnance. Vývoj na trhu práce začíná být po letech, kdy nezaměstnanost rostla, skutečně zajímavý. Už třeba proto, že hned po NěmeckuČR nejnižší nezaměstnanostEU a prozatím zde růst mezd zůstával velmi umírněný.

Předpokládáme, že v souladu se sezónním vývojem se počty nezaměstnaných v závěru roku opět navýší s tím, jak budou končit úvazky na dobu určitou respektive sezónní práce. V příštím roce bychom se však – dokonce navzdory očekávanému zpomalení ekonomiky – mohli dočkat dalšího poklesu nezaměstnanosti možná o více než půl procentního bodu.

Petr Dufek, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688