Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2015 09:03:52

Je čas hledat příležitosti na čínském akciovém trhu: Letiště, doprava, kosmetika

Akcie na rozvíjejících se trzích ztratily za poslední čtyři měsíce přibližně čtvrtinu své hodnoty. V čele tohoto utrpení stál čínský trh. Podle našeho názoru tím všechny problémy v této oblasti nekončí. Řada investorů se snaží o správné načasování dna trhu a podle našeho názoru lze nyní pozorovat určité známky toho, že je načase začít vybírat akcie – ty, které byly „vylity z vaničky i s vodou“. Na analýzu firem se silným fundamentem pak není nikdy nevhodná doba a zejména v případě Číny je nyní ten správný čas použít starý dobrý fundamentální výzkum.

Jak investovat v prostředí, které dnes v Číně panuje? Krátká odpověď zní: Velmi opatrně, ale i s určitým optimismem. Návrat k rally, která proběhla na konci roku 2014 a v první polovině roku 2015 není pravděpodobný. Vláda se bude snažit o stabilizaci a minimalizaci dopadu, který má akciový trh na reálnou ekonomiku. Vyhnout bychom se měli vysoce zadluženým firmám, a to zejména těm, které mají dluhy v dolarech.

Na čínském trhu jsou nyní k dispozici akcie, jejichž ceny jsou velice atraktivní pro investory, kteří je hodlají držet delší dobu. Mezi sektory, které si podle nás povedou dobře, patří výroba autobusů a velkých dopravních prostředků. Tento sektor by měl těžit z řady dlouhodobých trendů. Dopravní zácpy a obavy ze znečištění životního prostředí totiž vedou vládu k prosazování autobusové dopravy. Patrný je posun směrem k autobusům, které by měly být šetrné k životnímu prostředí. Jejich výrobci těží z vládních dotací a z nařízení, že 30 % nově vyrobených autobusů by mělo mít elektrický či hybridní pohon. Výrobci velkých dopravních prostředků by zase měli těžit z vývoje v Latinské Americe, na Blízkém východě a v Africe.

Dalším atraktivním sektorem je podle nás výroba kosmetiky. Akcie těchto společností se nyní obchodují za zlomek násobků podobných firem z Koreje, Japonska či Evropy. Péče o pleť je na vrcholu produktů, o které jeví zájem rostoucí střední třída a nezdá se, že by na tom něco měnily současné ekonomické problémy Číny. Čínský spotřebitel navíc v této oblasti většinou preferuje domácí značky. Trh je v současnosti roztříštěný, žádný výrobce nemá více než 2,5% podíl na trhu. To představuje prostor pro obrovský růst, protože podíly na trhu u vedoucích firem obvykle dosahují více než 20 %.

Třetím zajímavým sektorem jsou letiště. U nich obvykle platí, že jsou hodně zadlužená a vyžadují velké kapitálové výdaje. Čínská letiště mají naopak silné rozvahy a obecně se vyznačují nízkým využitím kapacit. To znamená, že jsou ve výborné pozici ohledně budoucího růstu. Hovoříme tu totiž o zemi, kde se určitě nepřestane cestovat a která je zároveň jednou z nejsilnějších ekonomik světa.

Obecně je dobré se zaměřit na firmy, které mají silný management a soustavně se snaží o zlepšování své ziskovosti. Základem je výborný fundament, který zajistí odolnost v bouřích i růst během ekonomického oživení. Valuace takových akcií mohou být nyní nízko díky předchozím problémům na trzích.

Autory jsou Edward Cole a Simon Pickard z Man GLG.

Zdroj: BeyondBrics

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688