Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.11.2015 06:00:43

Hrozí Británii blackout?

Nadcházející zimu bude Velká Británie disponovat nejmenší rezervou dodávek elektřiny za poslední dekádu. Blackout však prý nehrozí.

Kombinace nízkého výkonu větrných elektráren a neplánovaných odstávek některých jiných elektráren ve Velké Británii přiměla národního provozovatele elektrické přenosové soustavy přijmout ve středu opatření ke zvládnutí částečného výpadku dodávky elektřiny. Hrozilo tak skutečné omezení dodávek do sítě, první od roku 2007. Nyní však dodavatelé tvrdí, že spotřebitelé se nemají čeho obávat. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Faktem však je, že dočasná ztráta výkonu větrných a uhelných elektráren, k níž došlo tuto středu, vedla ke snížení rezervního objemu elektřiny. Jde o určitý objem elektřiny, který se produkuje nad rámec aktuální poptávky pro případ neočekávaných výkyvů poptávky směrem vzhůru. S blížící se zimou se tento rezervní objem elektřiny zmenšuje. Není to nic mimořádného, neboť se tak děje každý rok.

Letošní zima však bude výjimečná. Zatímco vloni dosahovala rezerva 6 % nad úroveň poptávky, James Ball z listu Guardian varuje, že letos dojde k poklesu této rezervy ke 2 procentům. Národní provozovatel přenosové soustavy však tvrdí, že má dostatečné nástroje k tomu, aby zabránil případnému nedostatku elektřiny v síti. Jeden z nich využil i tuto středu, a sice požádal některé podniky a továrny, aby o něco snížily svou spotřebu elektřiny.

„Nemyslím si, že by se tím lidé měli nějak znepokojovat,“ řekl agentuře Bloomberg Ashley Thomas, analytik Société Générale. „Během drtivé většiny roku je trh s elektřinou v naprosté pohodě, a těch pár hodin, během nichž je trh trochu pod tlakem, se zdá být zvládnutelných,“ dodal.

Rezervní objemy elektřiny se však během příštího roku sníží. Producenti elektřiny totiž plánují v březnu natrvalo uzavřít některé uhelné elektrárny, čímž se sníží instalovaný výkon o 5 gigawattů. Některé z nich ale budou nahrazeny znovuotevřením plynových elektráren, které se v poslední době stávají konkurenceschopnými vůči elektrárnám uhelným. K tomu je zapotřebí, aby cena zemního plynu byla dostatečně nízká. A to se stalo včera, kdy se zemní plyn obchodoval na nejnižší hladině za posledních 15 měsíců.

I na eventualitu nedostatečných dodávek z domácích zdrojů je britský národní provozovatel přenosové soustavy připraven. Ve středu došlo k obstarání 200 megawattůIrska. Kromě Irska se může Velká Británie obrátit také na Nizozemí nebo Francii.

„Je nepochybně velmi zneklidňující, že národní provozovatel přenosové soustavy musel využít svá opatření ´poslední instance´, obzvláště tak brzo, když zima ještě nezačala,“ řekl Bloombergu Jon Ferris, hlavní analytik energetického trhu společnosti Utilitywise. „Nicméně jsou si vědomi, že letošní zima bude krutá, tak jsou adekvátně připraveni,“ dodal.

Jon Ferris je tedy přesvědčen, že díky nízkým cenám plynu, technologickému pokroku a dalším nástrojům, které umějí reagovat na nečekaný nárůst poptávky, je velmi nepravděpodobné, že Velké Británii hrozí tuto zimu blackout.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688