Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.11.2015 06:00:41

ČBA maluje Česku slibnou budoucnost: Mzdy i HDP porostou


Česká bankovní asociace předpovídá českému hospodářství růst HDP i reálných mezd. Ceny budou stagnovat.

Podle prognózy České bankovní asociace (ČBA) by měla česká ekonomika zaznamenat za celý letošní rok růst HDP o 4,2 %. I to včera zaznělo na tiskové besedě ČBA k makroekonomické prognóze.

Hospodářský růst by se měl také projevit na nižší nezaměstnanosti, která poklesne na 6,5 %. Solidní růst zaznamenají také mzdy, které vzrostou nominálně o 3,2 %. To při inflaci, kterou ČBA předpovídá ve výši 0,5 %, znamená nárůst reálných mezd o 2,7 %.

Růst hrubého domácího produktu mají táhnout především investice, u kterých by mělo dojít k růstu o 7,4 % s tím, že hlavní boom investic se očekává na konci letošního roku. Investice by měly být z velké části také podporovány bankovními úvěry, jejichž růst by měl dosáhnout 6,6 %.

Západní země doháníme, ale čeká nás ještě dlouhá cesta

„Poměry ekonomické úrovně měřené HDP na obyvatele v paritě kupní síly k celku EU (84 %) či k eurozóně (79 %) nemají z hlediska skutečné konvergence k nejvyspělejším zemím dostatečnou vypovídací schopnost, protože obě uskupení přijímala v posledních letech nové slabší členy a výkon některých starých členů přitom oslaboval. K sousednímu Německu či Rakousku je český HDP na obyvatele v paritě kupní síly stále na 60 %, příslib přibližování k těmto zemím je proto důležitou zprávou,“ říká ČBA.

Česká bankovní asociace také zveřejnila data ohledně bankovních úvěrů. Například zadlužení domácností vzrostlo v listopadu 2015 meziročně o 3,6 %, když hlavním tahounem byly úvěry na bydlení, které vzrostly o 5,9 % na celkových 955,8 miliard korun. Spotřební úvěry meziročně klesly o 2,7 % na 260,1 miliardy korun. Zajímavé však je, že nedochází k poklesu kvality hypotečního portfolia a lidé pilně splácí. „Ke konci září banky evidovaly pouhá 2,4 % hypoték se selháním,“ uvádí ČBA, přičemž nejhorší čísla jsou u kreditních karet: „Kvalita pohledávek z kreditních karet je podstatně horší – v posledních měsících převyšuje podíl se selháním 14 %,“ dodává ČBA.

Jak se nám bude dařit v roce 2016?

Ještě lepší vývoj mezd slibuje ČBA pro příští rok. Nominálně bychom si měli v průměru polepšit o 3,8 %. Inflace však má dosáhnout 1,3% míry, a tak by růst reálných mezd v příštím roce měl zůstat na podobné úrovni, jako ten letošní. Podle odborů je však růst nominálních mezd nedostatečný, jelikož v příštím roce požadují jejich vzestup o 5 %. Hrubý domácí produkt ale v příštím roce mírně ztratí na dynamice, jelikož podle ČBA vzroste jen o 2,5 %.

Začíná se také spekulovat o tom, že Česká národní banka neukončí devizové intervence v závěru roku 2016, ale prodlouží je ještě na rok 2017. „Nelze vyloučit, že závazek bude prodloužen až do roku 2017, pokud v bankovní radě převáží fundamentalistický pohled na dosažení inflačního cíle a opuštění závazku teprve v případě, kdy se inflace bude pohybovat v horní polovině tolerančního pásma. Trvalou nejistotou prognózy je proto vývoj kurzu koruny,“ uvádí Česká bankovní asociace.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688