Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.11.2015 13:54:23

Volkswagen má další trable; skandál se rozšiřuje na Porsche a Audi


Americký regulátor, který vyšetřuje Volkswagen, rozšiřuje svoje pole zájmu a také řízení na další tisíce vozů od Porsche a také Audi kvůli vysokým objemům emisí při testování při srovnání s regulemi. Automobilka ovšem předtím neřekla, že se celý problém s emisemi týká také těchto luxusních vozů.

Americká agentura EPA, která právě testovala vozy zmíněné automobilky, říká že modely s dieslovými motory s objemem 3 litrů z roku 2014 např. VW Touareg, Porsche Cayenne model z roku 2015 ale i Audi A6 Quatro modelové řady 2016 ukázaly objem emisí až devětkrát vyšší než jsou povolené limity.

VW se začalo bránit a odmítlo, že problém s třílitrovými dieslovými motory je stejného druhu jako problém, který automobilka Volkswagen byla nucena přiznat v září, kde přes 11 milionů vozů má upravený software tak, aby při testování prošly kontrolou, ale reálně měly vyšší emise než je norma. Volkswagen zdůraznil, že žádný software nebyl instalován v třílitrových V6 diesel motorech, aby změnil výsledky měření emisí. Porsche dodalo, že bylo “překvapeno” nálezy EPA a dodává, že do doby než bylo s těmito skutečnostmi obeznámeno. Celou dobu až do teď věřila automobilka Porsche, že její vozy Cayenne s dieslovými motory žádný problém nemají.

Poslední odhalení se týká jen 10 000 vozů prodaných v USA z modelové řady 2013 a pozdějších a neznámého počtu vozů z modelové řady 2016, která se začala prodávat v USA až v posledních měsících.

Zástupci regulátora říkají, že mají jistotu, že jejich čísla jsou správná a považovali za vhodné upozornit jak automobilku, tak veřejnost o těchto skutečnostech. Zůstává otázkou, jestli odhalení vyvolá další akce i na jiných trzích, kde byly vozy prodávány.

Zajímavou otázkou, kterou položil Fred Upton, což je jeden z komise pro energetiku a obchodu, jakto že se nepodařilo dané odhalení učinit mnohem dříve. Jak je možné, že celou dobu byla celá věc neobjevena.

Jedno je jasné, Volkswagen se musí kompletně zbavit všech kostlivců, jinak riskuje velké trable jak s regulátory, tak na trhu a možná bude muset přistoupit třeba k odprodeji části svého portfolia značek. Záležet bude na výsledku soukromých sporů vedených proti Volkswagenu. To je ten větší problém pro VW, samotná pokuta regulátora bude samozřejmě vysoká, ale pro Volkswagen zvládnutelná.

VW zůstává v kontaktu s EPA a stále diskutují možnosti svolávání vozů pro opravy vozů. Akcie společnosti Volkswagen se aktuálně obchoduje na 109,25 USD a proti včerejšku tak aktuálně ztrácí přes 3 %. Na druhém grafu je vidět relativně velký gap, kdy se obchodovalo ráno úplně jinde než den předtím.

vw 

vw2 

Zdroj. FT, Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688