Patria (Patria Finance)
Komodity  |  28.10.2015 20:25:35

Jak ISIS bohatne z ropy?


ISIS má pod kontrolou většinu ropných polí v Sýrii a ropa je přitom zdaleka nejdůležitějším zdrojem příjmů těchto militantů. Jak se dostanou barely s ropou z jeho polí až ke konečnému spotřebiteli? Nejdůležitější pole ISIS jsou na východě Sýrie v provincii Deir Ezzor. Tamní těžba podle místních zdrojů dosahuje 34 000 – 40 000 barelů denně. ISIS má pod kontrolou pole Qayyara u Mosulu v severním Iráku, kde se těží asi 8 000 barelů denně. Tato ropa je ale většinou využívána v této lokalitě pro výrobu asfaltu.

V následující mapce jsou ropná pole vyznačena černými a šedými body. K tomu jsou vyznačeny i mobilní rafinerie a rafinerie, které ISIS koupil (červeně). Mapka ukazuje rovněž centra obchodu s ropou (dolarové měšce), primární cesty pohybu ropy a cesty jejího pašování:

isis

Zdroj: FT

Je těžké odhadnout, kolik ropy ISIS ve skutečnosti těží. Je ale jasné, že těžba ze syrských polí klesla poté, co se jich ISIS zmocnil. Většina těchto polí stárne, a i když se militanti snaží o získání dostatečně zkušených lidí pro práci na polích, nemají k dispozici potřebné technologie a vybavení, které by jim umožnily udržet těžbu na vyšších úrovních. I přesto však ropa představuje nejvýznamnější zdroj příjmů ISIS.

Za jakou cenu se ropa od ISIS prodává? Cena závisí v první řadě na kvalitě ropy. Z některých polí se prodává za 25 dolarů za barel, z jiných za 45 dolarů za barel. Celkově se pak odhaduje, že ISIS vydělává asi 1,53 milionu dolarů denně. Řada expertů se domnívá, že militanti využívají zejména exporty, ale významnou roli hrají také trhy, které jsou blízko jejich území a jejich „kalifátu“.

ISIS prodává většinu ropy přímo nezávislým obchodníkům hned na ropných polích. Systém je vysoce organizovaný a zájemci o ropu ze Sýrie a Iráku stojí v řadě u vstupu na ropné pole a často čekají celé týdny, než na ně dojde řada. Poté, co načerpají ropu, mají několik možností. Mohou ji převézt do blízkých rafinérií, tam náklad vyložit a vrátit se na pole. Takto obvykle jednají obchodníci, které zaměstnávají samotné rafinérie. Je tu také možnost prodat ropu menším obchodníkům, kteří ji pak přepravují k rebelům na severu Sýrie či na východě Iráku. Obchodníci také mohou zkusit štěstí a pokusit se o prodej na nějakém ropném trhu. Většina z nich preferuje okamžitý prodej a návrat do fronty na novou ropu. Jejich zisk dosahuje asi 10 dolarů na jeden barel.

Velká část rafinérií se nachází v části Sýrie, kterou má také pod kontrolou ISIS. Rafinérie produkují benzín a mazut, který se využívá v generátorech. Ty jsou v řadě oblastí nutností, protože tam neexistuje jiná výroba elektrické energie. Kvalita benzínu je proměnlivá a jeho cena je vyšší, větší poptávka je tudíž po mazutu. Rafinérie provozují hlavně místní obyvatelé, ale v poslední době se zdá, že se rafinaci věnuje i ISIS.

Produkci z rafinérií obvykle převezmou nezávislí obchodníci, ISIS se na dalších aktivitách většinou nepodílí. Asi polovina produkce jde do Iráku a druhá polovina do Sýrie. Tam existují trhy v oblastech, které mají pod kontrolou militanti. Většina měst má alespoň malý trh, kde se prodávají paliva. Ve městech, jako je Mosul, se paliva prodávají na malých „čerpacích stanicích“. Kvalita paliv se obvykle pozná podle toho, odkud přišla ropa, ze které jsou vyrobeny. Pašování paliv do zahraničí se věnují především Iráčané a Syřané. Využívají se kanystry, které přes hornaté oblasti přenášejí lidé či osli a koně. Když byly ceny ropy vysoko, pašeráci využívali i lodě.

Zdroj: FT



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688