Okénko investora  |  27.10.2015 11:32:32

Zemní plyn: El Nino, poptávka, zásoby

Autor: Ing. Libor Stoklásek

Predikce extrémně teplé zimy
Meteorologické předpovědi extrémně teplé zimy v USA způsobily náhlý propad ceny zemního plynu. Cena zemního plynu v pondělí oslabila o 9 % a dostala se na tříletá minima. Za říjen cena klesla o 18 %, od začátku roku pak téměř o třetinu. Meteorologové předpovídají velmi teplé podzimní počasí, které by mělo vydržet až do konce roku, výsledkem je pak pokles poptávky po zemním plynu za účelem vytápění amerických domácností a podniků. Podle komoditních stratégů Bank of America Merrill Lynch je teplá zima to poslední, co tento trh nyní potřebuje. Trh s plynem je nyní přesycen, což pravděpodobně v nadcházejících měsících udrží cenu na dlouholetých minimech.

Teplé počasí = Slabá poptávka
Aktuální situace je dobrá pro lidi, kteří mají hluboko do kapsy a nenávidí chladné zimy. Američané už nyní šetří velké částky na čerpacích stanicích, díky ropě, která znovu v pondělí propadla pod 44 USD. Průměrná cena galonu benzínu stojí nyní 2,20 USD, což je o 85 centů méně než ve stejném období minulý rok. Ohledně plynu investoři nyní sázejí na tzv. El Nino je klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Jeho výskyt je poměrně nepravidelný. Většinou se opakuje po 3 až 7 letech, trvání jednotlivých tzv. "epizod" je většinou 1 až 2 roky. Základním rysem pro El Nina je výskyt nadnormálně teplé vody podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. Tato událost nastávala obvykle kolem Vánoc a zásadním způsobem ovlivňuje počasí v USA. Podle odborníků se očekává, že letošní El Nino bude patřit k nejsilnějším v historii a ovlivní letošní zimní počasí v Severní Americe. Podle analytiků El Nino sníží už tak slabou poptávku po zemním plynu, oproti předchozím dvěma rokům, kdy USA zažily velmi tuhou zimu s teplotami hluboko pod bodem mrazu. Navzdory těmto faktům Barclays říká: „Jak každý ví, počasí je velmi obtížné předvídat, proto pokud budou účinky El Nino mírnější, než se očekávalo, mohla by cena zemního plynu vystřelit zpět vzhůru.“

Zásoby plynu na maximech

Odvětví zemního plynu se potýká s vlažnou poptávkou, která je na nejnižší úrovni od května 2013. Stejně jako u ropy je skličujícím problémem razantní převis nabídky na trhu a zásoby plynu se aktuálně blíží k rekordním maximům.


El Nino (Winter)

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.01.2016Efekt El Nino vyprchá ve 2Q2016, pak přijde La Nina! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.05.2015El Nino se opět hlásí o slovo Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
22.04.2014El Nino by mohlo nejvíce ovlivnit ceny kakaa, rýže a cukru Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688