Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  22.10.2015 06:00:42

Facebook už není nejnáročnější aplikace. Vystřídal ho Snapchat


V nejnovější zprávě AVG Android App Performance Report vystřídal Snapchat Facebook a Spotify jakožto nejnáročnější aplikace. 

Ačkoli jsou obrázky či videa ihned odeslány, jejich dopad na naše chytré telefony zůstává. Snapchat, oblíbená aplikace pro sdílení obrázků, se v nejnovější zprávě AVG Android App Performance Report stává králem „zpomalovačů výkonu“ chytrých telefonů. Ze zprávy, kterou vypracovala AVG Technologies, společnost poskytující internetovou bezpečnost více než 200 milionům aktivních uživatelů, vyplývá, že Snapchat sesadil z trůnu dosavadní „favority“, aplikace Facebook a Spotify, díky simultánnímu využívání fotoaparátu, Wi-Fi, mobilních dat a GPS na zařízeních.

Na vrchol žebříčku ve zprávě se také dere sociální a blogovací platforma Tumblr, která je v druhém čtvrtletí největším konzumentem datových přenosů. I přes relativně nenáročný obsah sledovaný na této platformě – primárně zprávy, krátké videoklipy, blogy a nějaké obrázky – využívá Tumblr více dat, než Netflix a Spotify dohromady.

Ze zprávy také vyplynulo:

  • Vysoká cena za aktualizace: Na špici seznamu skrytých služeb vysávajících baterii se v druhém čtvrtletí umístil záhadně nazvaný proces „com.sec.android.fwupgrade”, který slouží k periodickému stahování aktualizací pro zařízení Samsung s Androidem prostřednictvím Wi-Fi. Tak jako podobně často aktualizované aplikace Samsung Security Policy Update (KNOX) a Google Play má i tato služba obrovský dopad na výdrž baterie zařízení.
  • Když prohlížeč „hromadí“ data: Google Chrome se ve sledovaném kvartálu ukázal být druhou aplikací nejvíce spotřebovávající místo v úložišti telefonu kvůli v průběhu nahromaděným informacím o prohlížení stránek. Připojil se tak k v tomto ohledu předvídatelnějším aplikacím typu Spotify a Amazon Kindle.
  • Přešlapy správce Facebooku: „Evergreen“ těchto žebříčků, Facebook, má v tomto čtvrtletí nového soupeře. Je jím jeho monitorovací aplikace Facebook Pages Manager, která uchovává mnoho lokálního obsahu z důvodu sledování statistik, fanoušků a komentářů stránek i na cestách.

Ačkoli mnoho uživatelů stahuje a užívá vysoce náročné aplikace na svých chytrých telefonech zcela vědomě, výzkum AVG odhalil řadu aplikací, které „vysávají“ zdroje telefonu v tichosti na pozadí, aniž by o tom uživatel věděl. Aplikace jsou proto ve zprávě rozděleny na ty, které musí spustit sám uživatel a ty, které se spouštějí automaticky. Následující aplikace jsou největšími žrouty baterie, místa v úložišti a mobilních dat v celkovém pořadí.

 

Spouštěno automaticky Spouštěno uživatelem
Pořadí # Aplikace Pořadí # Aplikace
1 Facebook 1 Snapchat
2 Google Play Services 2 Amazon Shopping UK
3 Facebook Pages Manager 3 Spotify Music
4 BBM 4 LINE: Free Calls & Messages
5 Words with Friends 5 Samsung WatchON (Video)
6 Instagram 6 Netflix
7 Messenger 7 Clean Master (Boost & App Lock)
8 ooVoo Video Call Text & Voice 8 Amazon Kindle
9 ChatON Voice & Video Chat 9 Amazon Shopping (Global)
10 The Weather Channel 10 BBC News
  • Předpověď nízkého výkonu: Jak The Weather Channel, tak i Words with Friends jsou celkem překvapivé přírůstky do tabulky automatického spouštění – u těchto aplikací málokoho napadne nějaký zjevný důvod, proč by měly běžet skrytě na pozadí.
  • Vítr v peněžence i v mobilu: V žebříčku deseti aplikací spouštěných uživatelem se umístily hned dvě nákupní aplikace. Ti, kdo chtějí na cestách ušetřit data i baterii, by se měli vyhnout aplikacím Amazon.

„Účelem těchto zpráv není vystrašit uživatele chytrých telefonů, ale spíše jim pomoci činit informovaná rozhodnutí o aplikacích, které denně využívají,” řekl Tony Anscombe, bezpečnostní expert ve společnosti AVG Technologies. „Aplikace mají za úkol rozšířit možnosti chytrých telefonů, ne je omezovat. Nicméně s takovým výběrem a rozmanitostí je zde riziko, že naše zařízení přetížíme. Lidem, kteří neustále zápolí s výdrží baterie, nebo nikdy nemají dost místa na uložení oblíbených videí nebo obrázků, chceme pomoci vrátit zpět kontrolu.“

Čtvrtletní zpráva AVG Android App Performance Report hromadně analyzuje anonymní data více než milionu uživatelů AVG a přináší v celosvětovém měřítku přehled aplikací pro Android, které nejvíce ovlivňují výkon. Analyzuje celkový dopad na výkon ve třech hlavních kategoriích – spotřeba baterie, zabrané místo v úložišti a využití mobilních dat.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688