Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.10.2015 06:00:57

Kučera o hazardu: skutky proti frázím

Hnutí ANO není skutečným bojovníkem proti hazardu. Pouze vsází na populismus a sebeprezentaci, říká poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Už si bohužel pomalu zvykáme, že mediální fráze přehlušují skutečnosti. A to se týká i vztahu jednotlivých politických stran k loterijnímu průmyslu, tedy hazardu.

O HAZARDU A JEHO OMEZOVÁNÍ JSME PSALI ZDE.

Ze strany vládní koalice, zejména z hnutí ANO, slyšíme celou řadu vzletných prohlášení, o tom jak je třeba skoncovat s hazardem. Ve skutečnosti teprve 2 roky po volbách koalice předložila do Sněmovny návrh zákona, ve kterém se jedná o zvýšení zdanění hazardu. Takový zákon (i když přichází pozdě a bude ještě muset být upraven z důvodu špatné legislativní práce ministra financí) zasluhuje i podporu TOP 09.

Vůči čemu se ale musím ohradit, je mediální sebeprezentace hnutí ANO jako bojovníka proti hazardu. Byli to právě členové a zastupitelé TOP 09, kteří ve svých obcích zvedli prapor boje proti hazardu. V Litvínově vystoupili s tvrdým požadavkem na nulovou toleranci heren na území města a nulová tolerance posléze byla schválena i městským zastupitelstvem.

V Lounech zase TOP 09 společně se svými koaličními partnery výrazně omezila provozní dobu heren (hraje se až od večerních hodin) i reklamu heren a jejich propagaci. A tak bych mohl jmenovat i mnohé další obce a města, kde TOP 09 výrazně zasáhla a omezila hazard na svém území.

Úsměvné mi proto připadá volání předsedy poslaneckého klubu ANO pana Faltýnka, že omezení hazardu přichází teprve s hnutím ANO. S hnutím ANO přichází pouze mediální sebepropagace a marketingové fráze. Pokud vím, tak v Prostějově, kde je pan Faltýnek i zastupitelem, k žádné nulové toleranci hazardu, ani výraznému omezení hrací doby nedošlo.

U Faltýnků se prostě vesele hraje dál.

Na druhé stran se na hazard (jak zjednodušeně loterie a sázky nazýváme) nedá dívat černobíle. Jsem přesvědčen, že právo omezit nebo úplně zakázat hazard by mělo zůstat právě na obcích. A zastupitelé by se měli rozhodovat na základě znalosti konkrétní situace v obci. Jsou města, kde je nulová tolerance hazardu, kvůli sociálním problémům, naprosto nezbytná. To je třeba případ již zmiňovaného Litvínova.

A Louny jsou zase příkladem města, ve kterém provoz heren nepřináší výraznější problémy, a proto se zastupitelé rozhodli pouze omezit hrací dobu na večerní hodiny tak, aby k automatům neměla přístup třeba nezletilá mládež.

Je také třeba přiznat, že do městských rozpočtů přicházejí z heren provozovaných na území města nemalé peníze a například v Lounech jsou tyto peníze rozdělovány nad rámec běžného rozpočtu. 50% směřuje do sportovních organizací, 25% do kultury a 25 % na podporu sociální oblasti.

Každá obec proto stojí před rozhodnutím, zda herny úplně zakázat (a o tyto peníze přijít) nebo herny omezit a nemalý příjem městského rozpočtu poté rozumně rozdělit. Je to rozhodnutí nelehké, přesto si myslím, že právě městská zastupitelstva jsou nejkompetentnější k tomu, aby na základě místní znalosti rozhodla správně a hazard buď zakázala, anebo omezila. Nemyslím si, že by to rozhodnutí mělo přijít centrálně z Prahy.

O to více se mi příčí, že hnutí ANO chce vzít peníze z hazardu obcím a stáhnout je do černé díry s názvem státní rozpočet. Peníze tak zmizí třeba na platy stále se zvětšujícího počtu státních úředníků, místo toho, aby se peníze použily na konkrétní obecní akce a investice.

Proto mě těší, že zastupitelé zvoleni za TOP 09 v jednotlivých obcích řeší otázku hazardu rozumně, se znalostí místních podmínek. A hlavně jednají a nepřistupují k populismu a mediálním zkratkám.

Michal Kučera, poslanec Parlamentu ČR za TOP 09 a člen Hospodářského výboru PSP ČR


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

29.12. 09:36  Loterijní zákon (Jackoo)
14.10. 08:50  Hazard (ikaktus)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688