BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.10.2015 14:57:14

Britská inflace klesla do záporu, německý ZEW se kvůli skandálu VW propadl

Čínská obchodní bilance dosáhla v září téměř historicky vysokého přebytku, ve výši 60,3 mld. amerických dolarů, když vývozy převýšily dovozy. Nicméně lze se domnívat, že výborných výsledků získala díky politice centrální banky (PBoC), která devalvovala juan, čímž se zlepšila exportní pozice země. Avšak negativní zprávou jsou nízké dovozy, které naznačují slabou domácí poptávku, na níž se exportně orientovaná ekonomika chce přeorientovat. DataČíny hrála v noci proti  australskému a novozélandskému dolaru, které zároveň s informacemi z čínské ekonomiky korigovaly silné zisky z předchozího týdne.

Cena ropy našla včera opět strop. Americké ropě WTI se nepodařilo udržet nad úrovní 50 USD za barel, když ji oslabily informace ze zasedání OPEC. Kartel sice uvedl, že očekává zvýšení globální poptávky, avšak na druhé straně těžební výsledky poukázaly na růst produkce zemí OPEC.

Ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí snížila německému koncernu VW dlouhodobý rating o jeden stupeň na hodnotu A-. Současně varovala, že by mohla rating Volkswagenu dál snížit, a to až o dva stupně. Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost, že dlužník úvěr splatí včas a v plné výši.

Japonský jen (JPY) v noci mírně posílil a proti americkému dolaru se podíval pod hodnotu 120,00, když regionální akciový trh povolil ve svém růstu. Avšak volatilita USD/JPY zůstává nejníže od 21. srpna. Americkému dolaru chybí důvod k posílení, když pravděpodobnost utažení měnové politiky pro letošní rok dramatický klesá. Trhy přiřazují tomuto kroku v říjnu pravděpodobnost na úrovni 8 procent, prosincovému zasedání se přiřazuje pravděpodobnost 34 procent. Členka americké bankovní rady (FOMC) Brainard včera uvedla, že banka by měla čekat a pozorovat vývoj před tím, než přistoupí ke zvýšení sazeb. Podle ní samotné trhy již utáhly měnové podmínky tak, jako kdyby Fed zvýšil sazby o 0,50 procenta.

Americké burzy včera mírně stouply s tím, jak zisky společností veřejných služeb převážily nad ztrátami energetických firem, investoři ale zůstávají nervózní před začínající sezonou výsledků za třetí čtvrtletí. Index Dow v pondělí posílil už sedmou seanci v řadě a zavřel silnější o 0,2 procenta na hodnotě 17 131,86 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,1 procenta na hodnotu 2 017,46 bodu a technologický Nasdaq přidal 0,2 procenta na úroveň 4 838,64 bodu.

Tento týden budou zveřejňovat výsledky některé americké společnosti včetně největších bank a investoři podle průzkumu Thomson Data očekávají u společností zařazených do báze indexu S&P 500 pokles zisků o 4,8 procenta. Pokud se očekávání naplní, bude to nejhorší výsledková sezona za posledních 6 let. Výsledkovou sezonu dnes odstartuje banka JP Morgan, následně během týdne zveřejní kvartální výsledky Goldman Sachs, Bank of America, Wells Fargo a Citigroup.

Britská inflace v září klesla více, než čekal trh. Ten kalkuloval s tím, že se bude cenová hladina držet na srpnové nule. Index spotřebitelských (CPI) se propadl do negativního teritoria a meziročně oslabil o 0,1 procenta. Jádrová inflace očištěna o cenu jídla, tabáku, alkoholu a energií setrvala na úrovni 1 procentního meziročního růstu. Trh čekal posílení na hodnotu 1,1 procenta.

Důvěra německých analytiků a investorů v německou ekonomiku se v říjnu prudce zhoršila s tím, jak si vybraly svou daň aféra automobilky Volkswagen s obcházením emisních testů a oslabení rozvíjejících se trhů. Na situaci upozornil Mannheimský ekonomický institut ZEW, který pravidelně každý měsíc publikuje index ekonomické nálady. Index ekonomického sentimentu kles tento měsíc na hodnotu 1,9 bodu z 12,1 bodu za září. Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali snížení jenom na úroveň na 6,0 bodu. Institut ve zprávě doslovně uvedl, že ekonomický výhled Německa zhoršují skandál Volkswagenu s emisemi a pomalý růst rozvíjejících se zemí. Index se tak propadl na nejnižší úroveň za posledních 11 měsíců. 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

15.10.2019Německý index Zew klesl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688