BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.10.2015 12:12:14

Dnes zasedá britská centrální banka, zveřejnění zápisu za zasedání ECB, Fedu; analýza amerického dolaru, AUD/JPY, USD/CAD

Dnes po několikadenní prázdninové přestávce otevřel čínský akciový trh, který reagoval na akciovou „rally“, jež proběhla před několika dny v USA, když po zářijových datech z trhu práce klesly sázky na zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Index dnes posílil o 3,4 procenta. Americké burzy ukončily středeční volatilní seanci růstem za podpory biotechnologických akcií, které poslaly index S&P 500 na nejvyšší hodnotu za poslední tři týdny. Index blue chips Dow Jones zavřel o 0,7 procenta výš na hodnotě 16 912,29 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,8 procenta na 1995,83 bodu a technologický Nasdaq vzrostl o 0,9 procenta na 4 791,15 bodu.

Optimistická nálada čínskhoé akciového trhu pomáhá i protinožcům, a to australskému (AUD) a novozélandskému dolaru (NZD). AUD/USD se v noci vyšplhal na hodnotu 0,7201, přičemž si v průběhu tohoto týdne připsal už 2procentí zisk. NZD/USD se pevně drží nad úrovní 0,6600 proti USD. Oběma měnám se daří i vůči euru (o carry trade obchodu jsme psali včera).

Klíčovou událostí dnešního dne bude zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed). Investory bude hlavně zajímat, jak daleko byla bankovní rada od prvního zvýšení úrokových sazeb po finanční krizi. Nicméně zářijová datatrhu práce, publikovaná předchozí pátek, byla natolik špatná, že i kdyby dnes zápis naznačil možnost utažení měnové politiky v prosinci, trhy by této již „zastaralé“ informaci nevěnovali velkou pozornost. Dnes rovněž startuje výsledková sezóna v USA, tradičně zveřejněním výsledků společností Alcoa po ukončení americké obchodní seance.

Čtvrtek 8. října 2015 je velmi špatným dnem pro německou ekonomiku. Nejdříve ji oslabila zpráva o 5,2 procentním poklesu vývozů za měsíc srpen, což je nejhlubší propad od roku 2009. Dále Deutsche Bank oznámila, že se připravuje kvůli odpisům na rekordní ztrátu 6 miliard eur za třetí čtvrtletí s tím, jak nový ředitel John Cryan udělal tlustou čáru za vývojem banky pod starým vedením. Ačkoliv akcie banky brzy ráno reagovaly na tyto zprávy prudkým poklesem, dopoledne se již obchodují mírně v zisku. Navíc v médiích se stále propírá skandál Volkswagenu.

Dnes zasedá britská centrální banka (BoE), od níž se neočekává, že by upravila ostrovní měnovou politiku. Trhy bude hlavně zajímat, kolik členů bankovní rady zahlasuje za zvýšení základní úrokové sazby. Naposledy to by jenom pan Wheale z 9 členné skupiny. Finanční trhy aktuálně započítávají v cenách finančních aktiv nejbližší utažení měnových podmínek až za 16 měsíců.

Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejní zápis ze svého posledního zasedání podobně jako Fed. Mario Draghi na poslední tiskové konferenci připustil, že rizika spojená s pomalejším ekonomickým růstem a inflací se zvýšila po propuknutí čínských ekonomických problémů. Šéf ECB rovněž naznačil možnost rozšíření programu kvantitativního uvolňování v případě zhoršující se ekonomické situace eurozóny.

USD/CAD má za sebou korekci předchozího růstu, která ho dovedla až k Fibonacciho úrovni 38,20. Upozorňujeme na možnost konce poklesu vzhledem k tvaru včerejší denní svíčky a tvořící se býčí divergenci na oscilátoru MACD.
Výhled pro americký dolar se na krátkodobém grafu zhoršuje. Měnový index amerického dolaru, jenž měří výkon USD vůči koši měn, se dostává pod rostoucí trendovou linii a otevírá se mu prostor k poklesu. Klíčový bude dnešní zápis za zasedání centrální banky (Fed) a denní zavírací cena. Pokud zůstane pod trendovou linii, lze očekávat další oslabení USD.

AUD/JPY bojuje se silnou úrovní rezistence.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688