Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.10.2015 10:28:37

Komentáře k maloobchodu - malý letní oddychový čas, pokles onlinu


Maloobchodní tržby v srpnu si daly menší oddechový čas. Po měsících silného růstu o více jak pět procent nyní přišlo mírné zpomalení. Neznamená to ještě, že by tržby začaly klesat, přesto růst už není tak impozantní jako v předchozích měsících. Rostly „jen“ o 3,3 % ve stálých cenách. Jde o prozatím nejhorší hodnotu letošního roku.

Maloobchod tentokrát podržely hlavně tržby za potravinářské zboží. Rostly o 4,3 % a zásadně se podílely na tomto růstu. Potraviny v současnosti nejsou artiklem, který by spotřebitele trápil svými cenami. Rostoucím disponibilní příjmy domácností dávají prostor k tomu, aby zde tržby rostly. Jinými slovy, spotřebitelé se nyní tolik neomezují při nákupech jídla. To dává dobrý základ k tomu, aby tržby rostly i nadále. Nedá se ale očekávat, že by tržby zde zásadně rostly dlouhodobě. Dynamika růstu tržeb v potravinářském segmentu je spíše nízká.

Velmi dobře se dařilo i tržbám za pohonné hmoty. Dlouhodobě nízké ceny benzinu a nafty, které i nyní klesají, motivují spotřebitele k tomu, aby se neomezovali při svých cestách autem. Proto v běžných cenách tržby viditelně klesají. Ve stálých cenách ale tržby za pohonné hmoty rostou o 5,5 %. Nízké ceny pohonných hmot nejsou důležité jen pro samotné tuzemské řidiče. Ve chvíli, kdy jsou ceny v Česku konkurenceschopné vůči okolním státům, je to důvod pro tankování i u tranzitních řidičů a také pro lidi žijící poblíž hranic. Ti jsou velmi citliví na to, ve kterém státě budou nakupovat a rozhodují se právě podle aktuální ceny.

Po dlouhé době spadly tržby za prodeje na internetu. Dostaly se na hranici 10,2 %, zatímco letošní průměr je růst o téměř 23 %. Jednoměsíční výpadek ještě nic neznamená. Ukazuje se ale, že další růst bude náročný. Řada oblastí v e-shopech je zaplněných – typicky prodej elektroniky. Pro další rozvoj celého segmentu je potřeba rozvíjet nové oblasti – počínaje prodejem potravin, konce například automobily.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik

Home Credit a.s.


Spotřebitelům se v extrémně horkém srpnu do obchodů moc nechtělo. Reálný meziroční přírůstek maloobchodních tržeb za tento měsíc je letošním nejslabším jak bez autosegmentu, tak se zahrnutím prodejů a oprav aut. Za zpomalením růstu tržeb rozhodně nestálo zhoršení cenového vývoje. Meziroční zlevnění potravin a pohonných hmot bylo natolik velké, že vytvořilo domácnostem prostor k většímu zvýšení reálné útraty. Nominálně bez aut utratily domácnosti ovšem meziročně víc pouze o 0.8%, z čehož je zřejmé, že si část své kupní síly ponechaly do dalšího období. Také struktura maloobchodních tržeb nese punc horkého počasí. Po dlouhé době klesaly tržby za potraviny ve specializovaných prodejnách a za výrobky pro domácnost. Největšího propadu se dočkali prodejci oděvů, na něž kromě nepříznivých klimatických poměrů dolehla i vysoká základna z loňského srpna. Srpnové zpomalení celkových tržeb bylo s velkou pravděpodobností jednorázovým výkyvem, a nikoliv změnou trendu. Příjmová situace domácností postačuje k tomu, aby se ve zbylých měsících roku vrátila dynamika maloobchodu k meziročním pěti procentům. To by mělo být konsistentní s růstem soukromé spotřeby jakožto nejdůležitější složky HDP meziročně aspoň o tři procenta.   


Pavel Sobíšek

 

Chief Economist
UniCredit Research

Corporate & Investment Banking

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.04.2016ECB si dopřává oddychový čas Ekonomický deník (Ekonomický deník)
24.03.2016Letní čas a peníze: jak souvisí letní čas a peníze Jana Brožková (Bydlet.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688