Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  06.10.2015 16:15:15

Co vše ovlivňuje cenu ropy?


Cena ropy Brent za poslední roky klesla o více jak polovinu a na vrchol kolem 150 USD ztrácí přibližně 200 %. Spotřeba ropy v USA se minulý rok vyšplhala na 6,98 mld. barelů, pozitivem poklesu je tak alespoň úspora amerických spotřebitelů, jež může v jejich peněženkách podle odhadů nechat až dodatečných 300 mld. USD.

Surová ropa je bezpochyby globálně nejdůležitější komoditou, zejména díky své dosavadní nenahraditelnosti ve světové ekonomice. Je základní surovinou pro výrobu benzínu, leteckého paliva, plastů a jiných. Význam ropy pro světové hospodářství byl názorně ukázán už v roce 1973 v době arabského embarga na vývoz ropy do západních zemí. Během několika týdnů cena vzrostla o 400 % a několik vyspělých zemí bylo uvrženo do recese. Inflace a nezaměstnanost se pohybovaly ve vysokých číslech ještě několik let poté. Nenahraditelnost ropy zdůraznil zejména druhý ropný šok mezi lety 1979/80.

Z krátkodobého hlediska ovlivňují cenu ropy hlavně její dodávky na světový trh, neboli nabídka, která je velice nepružná a nedokáže rychle reagovat na vyšší poptávku. Možné výpadky nabídky proto trh velice bedlivě sleduje. Jsou to především geopolitická napětí, nepokoje, války, hrozba hurikánů, které mohou narušit „poklidnou“ atmosféru a vyhnat cenu za jediný den o několik dolarů výše.

Největší zásoby ropySaúdská Arábie s 260 mld. barelů, dále pak Írán a Irák. Co je ale důležité je dokázat dané zásoby vytěžit. Třetí největší zásoby na světě jsou v Iráku, ovšem z důvodu nedostatku technologií a jiných prostředků se Irák, co se týče produkce, nenachází ani v první desítce největších producentů na světě. Největším producentem je Saúdská Arábie, následovaná Ruskem a Spojenými státy. Na druhou stranu mezi největší spotřebitelé ropy patří Spojené státy, následované Čínou.

Od počátku dějin lidstva do dneška bylo vytěženo přibližně 900 mld. barelů ropy. Za předpokladu současného objemu těžby vystačí známé zásoby ropy na dalších 42 let. Problém je právě v předpokladu stálé úrovně těžby.

V říjnu 2014 klesla cena ropy na 90 USD za barel a do března 2015 klesla dokonce na 60 USD. Dokonce 24. 8. 2015 byla cena ropy na dosavadních minimech 37,75 USD za barel. Na podzim roku 2014 se hlasitě hovořilo o různých konspiračních teoriích. Spojené státy americké mají údajně se Saúdskou Arábií dohodu, podle níž Saúdové vytvářejí tlak na pokles cen ropy, aby uškodili Íránu a Putinovu Rusku. Saudská Arábie možná využívá odběr levné ropy z černého trhu na blízkém východě, z čehož možná teroristická organizace Islámský stát financuje svoje aktivity, a proto Saudům nevadí nízké ceny. Těchto nepotvrzených konspiračních teorií je spoustu.

Současná cena ropy Brent 45 USD za barel je přitom jasně nepříjemná pro všechny státy, pro které je cena ropy důležitá pro udržení naplánovaných vyrovnaných rozpočtů, které v rozpočtu pro období 2015 až 2017 počítá s průměrnou cenou ropy 100 USD za barel. Její další pokles by měl tak nadále vyvíjet tlak na členy organizace OPEC.

Zde je přehled cen ropy, které je rozhodující pro dodržení naplánovaných rozpočtů členských zemí OPEC.

Ropa a rozpočty členských zemí OPEC

Hubbertova teorie ropného vrcholu, tzv. peak oil, je teorie zabývající se dlouhodobými předpověďmi spotřeby a vyčerpání ropy. Tato teorie tvrdí, že jelikož zdroje ropy jsou neobnovitelné, musí úroveň těžby ropy nevyhnutelně dosáhnout svého vrcholu a poté začít klesat. Těžba ropy podle teorie sleduje tzv. Hubbertovu křivku (podobnou Gaussově křivce). Nejvíce diskutované je na této teorii datum, kdy má tento vrchol nastat nebo už nastal?

Zdroj: Bloomberg.com, Ropa.cz, Zpravy.e15.cz

Autor: Jan Formánek

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688