Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2015 08:31:42

Souhrn 5.10. - Evropa silně v plusu, Alcoa +9%, ropa rostla kvůli počtu vrtů, Asie popáté v řadě v plusu


ČR


Pražská burza včera ve vleku západoevropských trhů posílila o 0,9 %. Index pražské burzy zavřel obchodování na 972,92 bodech na dvoutřetinovém objemu průměrného objemu na burze.

Nejlépe si vedla akcie Fortuny, která si připsala 5,58 % na 71,85 bez jakýchkoliv dat ji obchodníci zejména v závěru seance šroubovali vzhůru.

Finanční sektor společně táhl index vzhůru. Nejsilněji tahal VIG, který posílil o 3,17 % na 748 . VIG kontinuálně posiloval během celé seance, takže jeho výkon není dílem náhody. Erste Bank nakonec skončil nad 700 , na 704 ziskem 2,01 %, poněkolikáte v posledních deseti dnech.

ČEZ po delším období oslabování v závěru září nachází půdu pod nohama. Ta je zatím někde kolem 480 až 490 . Včerejší den skončil se ziskem 0,2 % na 489 .

CETV přidal +0,39 % na 50,89 . O2 CR -3,77 % na 204 . Stock Spirits odepsal na 66,80 ztrátou -0,74 %. Lobkowicz Group -0,24 % na 204,50 . Philip Morris odepsal jemných -0,17 % na 11 550 .

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí výrazně posílily, když zpevnily přibližně o tři procenta a zaznamenaly tak největší nárůst od konce srpna. Indexy zcela umazaly ztráty, které způsobila páteční data ze Spojených států v podobě čísel z trhu práce, přičemž by důsledkem mohlo být odložení zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu.

Sledovaná byla zejména společnost Glencore, jejíž akcie zpevnily o 16,7 %, a to poté, co v jednu chvíli v Hong Kongu posilovaly až o 72 %. Důvodem jsou zprávy analytiků, podle kterých jsou obavy o solventnost společnosti neopodstatněné. Dařilo se rovněž oceláři ArcelorMittal, který přidal 8,7 % v návaznosti na prohlášení finančního ředitele, že očekává navýšení poptávky po oceli v Evropě a vylepšené doporučení na „koupit“ ze strany analytiků Citi.

Podobně se vedlo i ropným titulům, kde Seadrill zpevnil o 10,4 %, Saipem o 10,2 %, Tullow Oil o 8,3 % a například Technip a Repsol o 7,6 %, resp. 6,6 %.

Deutsche Bank nově doporučují kupovat analytici Kepler Cheuvreux, na což akcie zareagovaly růstem o 5,2 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 zpevnil o 3,3 %, britský FTSE 100 o 2,6 %, francouzský CAC 40 o 3,5 % a německý DAX o 2,7 %.

USA

Americké akciové trhy zahájily týden v zelených číslech a směřují tak k nejdelší rally v tomto roce. Důvodem jsou spekulace, že Fed ponechá úrokové sazby déle na stávajících úrovních po pátečních nepříznivých datech z trhu práce, a to s ohledem na vývoj globální ekonomiky.

Výrazně posílila společnost Alcoa, jejíž akcie přidaly 9,2 %, tedy nejvíce od roku 2013 poté, co firma oznámila, že podepsala kontrakt v hodnotě 1 mld. USD s výrobcem letadel Airbus. Dařilo se ale i dalším zástupcům ze sektoru materiálů, přičemž Freeport-McMoran přidal 5,4 %, Newmont Mining 5,2 % a například Nucor 4,8 %.

S tím jak se zvýšila cena ropy nad 46 USD po zprávě, že se snížil počet aktivních ropných vrtů ve Spojených státech, se dařilo celému energetickému sektoru. Consol Energy posílil o 9 %, Marathon Oil o 8,3 %, Transocean o 8,3 % a například Chesepeake Energy o 6,7 %.

Index Dow Jones zpevnil o 1,9 %, S&P 500 o 1,8 % a technologický Nasdaq o 1,6 %.

Asie

Pátou ziskovou seanci zažila většina asijských akciových trhů. Následovaly totiž stejný trend v USA, kde místní akcie, podle agentury Bloomberg, rostly uprostřed spekulací, že globální politika centrálních bank bude i nadále akomodativní a tím bude neutralizovat slabý hospodářský růst ve světě. Index MSCI Asia Pacific připsal 0,8 procenta na 128,88 bodu.

Australský S&P / ASX 200 Index aktuálně roste o 0,33 procenta, novozélandský NZX 50 Index připsal 0,8 procenta a jihokorejský index Kospi roste o 0,63 procento. Kapitálové trhy na „pevninské“ Číně zůstávají uzavřeny, zatímco hongkongský index Hang Seng China Enterprises aktuálně oslabuje o 0,13 procenta na 9 871,31 bodu, index Hang Seng odepisuje aktuálně o více než půl procento. Další vývoj na trzích má podle mínění analytiků ovlivnit další tlak na centrální banky především v Evropě a Japonsku, aby poskytovaly více stimulů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688