STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  05.10.2015 17:45:23

Hrozí americkým akciím 33% pád?

Je trh přeceněn? Kolik investorů, tolik odpovědí, zní známá poučka. Teorie efektivních trhů má pro nás jako vždy připravenou odpověď, že je trh oceněn správně. Z médií i odborných článků různých profesionálů se po velkém propadu akciových trhů v roce 2000 neustále méně či více intenzivně ozývají hlasy, že jsou trhy – zejména ten americký trh, reprezentovaný indexem S&P 500, stále přeceněny. Pojďme se na některé z těchto hlasů podívat.

SP500

 

 

 

 

 

 

 

 

roce 2000 byl trh přeceněn, na tom se dnes shodne většina odborníků. Mnoho investorů si dnes klade otázku, jak je možné, že se hodnota indexu S&P 500 mohla vyšplhat tak vysoko. Byl příčinou internet a neomezená víra v jeho budoucí využití ve všech sférách života? Nebo stále větší význam investičního zpravodajství, větší a častější přísun informací k investorům a tím logicky i větší zájem o akcie? Nebo vzrůstající význam penzijních fondů, které investují zejména do akcií? Nebo celkový pokles inflace, že si investoři většinou na dvojcifernou inflaci už ani nevzpomínají? Ať už jsou odpovědi jakékoli, pohledem na graf nominální hodnoty indexu S&P 500 se zdá, že tyto otázky byly velmi aktuální taktéž v letech 2007-08. A jsou aktuální zejména dnes, v roce 2015.

Inflation Adjusted SP500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Pohledem na graf očištěný o inflaci vidíme, že se reálná hodnota indexu letos pohybovala na stejných úrovních jako v roce 2000. Reálná hodnota indexu tedy není ještě mnohem vyšší než v roce 2000, jak vyplývá z nominálních hodnot trhu. Avšak samotná informace, že je trh stejně vysoko jako na vrcholu v roce 2000, by nás neměla nechat klidnými a rozhodně si zaslouží velkou pozornost.

Obvyklým a velmi oblíbeným nástrojem k odhadu ocenění trhu je ukazatel Price to Earnings ratio (PE) celého trhu. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert J. Shiller uveřejňuje své vlastní PE ratio, které je založeno na desetiletém průměru zisků společností očištěných o inflaci.

Shiller PE Ratio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohledem na graf se trh už nejeví tak radikálně přeceněn jako v roce 2000. Pokud však vezmeme v úvahu, že průměrná hodnota Shillerova PE poměru je za celé období 16,63 a jeho hodnota z pátku 2. 10. 2015 byla 24,78, musíme nevyhnutelně dospět k závěru, že je trh stále přeceněn.

Předpokládejme, že hodnota Shillerova PE osciluje kolem svého průměru, což dosavadní vývoj jednoznačně potvrzuje. Pokud je hodnota vyšší, tak v budoucnu poklesne a naopak. Při dnešních ziscích společností z indexu jednoduchou trojčlenkou s pomocí vzorce PE = hodnota indexu/zisky společností dojdeme k závěru, že průměrné výši Shillerova PE (16,63) odpovídá hodnota indexu 1310 bodů, což by znamenalo pokles 33 %!

Individuální investoři však nemusí držet hotovost a čekat, až (nebo zda) nastane na americkém trhu korekce. Mohou se porozhlédnout po jiných trzích, například v Evropě nebo Asii. Další možností je investovat do konzervativnějších investičních nástrojů prostřednictvím ETF.

Autor: Bc. Martin Surovec

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688