Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  05.10.2015 15:58:51

Jedna z největších komoditních společností na kolenou. Akcie Glencore jsou -70 % od začátku roku

Jedna z největších společností zaměřujících se na těžbu a mezinárodní obchodkomoditami

Glencore se v posledních týdnech a měsících ocitá pod těžkým tlakem. Vzhledem k situaci na komoditním trhu se nelze divit. Glencore operuje ve třech segmentech. Prvním jsou kovy a minerály jako měď, jejímž je třetím největším světovým producentem, zinek a hliník. Dále energetické suroviny především uhlí a třetím segmentem jsou zemědělské komodity, zejména obilniny, bavlna, cukr a olejnatá semena.

Ceny komodit jsou na rekordně nízkých úrovních

Segmenty v oblasti komodit nyní rozhodně nelze označit za lukrativní. Téměř za vším stojí obavy o zdraví čínské ekonomiky, jež je největším světovým spotřebitelem většiny komodit. Až čtvrtinu příjmů společnosti Glencore tvoří těžba mědi, jejíž cena se v srpnu propadla na šestiletá minima. Komoditní gigant se navíc potýká s obrovským dluhem dosahujícím výše téměř 30 miliard dolarů.

graf_měď

Černé pondělí pro Glencore

Firma již dříve v tomto měsíci představila plán, jak o jednu třetinu snížit dluh do konce roku 2016. Jako součást tohoto oddlužovacího balíčku emitovala nové akcie za 2,5 miliardy dolarů. Velkou část z nich odkoupil management firmy, za účelem zvýšení důvěry veřejnosti a věřitelů. Dalších 2,4 miliardy dolarů plánuje Glencore ušetřit pozastavením výplaty dividend a zbývající peníze získá rozprodáním firemních aktiv a snížením nákladů na kapitál. Společnost je v případě potřeby připravena prodat svou zemědělskou divizi, kterou banka Citigroup ocenila na 10,5 miliardy dolarů.

Cena akcie je na historickém minimu

Navzdory snaze o snížení zadlužení zažily akcie Glencore v pondělí 28. září volný pád téměř o 30 %. Sáhly si tak na své historické dno, když se cena akcie dostala na 66,67 GBP za kus. Jednalo se o největší jednodenní propad od května 2011, kdy byl Glencore uveden na londýnskou burzu. Úterní prohlášení vedení společnosti, že firma je operačně i finančně robustní, má pozitivní cash flow, dobrou likviditu a nemá absolutně žádné problémy se solventností, přilákal „lovce slev“. Akcie přidala 16,9 % a den poté dalších 14 %. I přesto však od začátku roku ztrácí přibližně 65 % a je prozatím nejhůře performující akcií v britském indexu FTSE 100 za rok 2015.

graf_stock_glencore

Čínské zpomalení

Přestože čínská ekonomika stále roste, hrozba zpomalení či dokonce krachu je zcela reálná. Otázkou zůstává, zda lze čínským statistickým údajům stoprocentně důvěřovat. Například míra nezaměstnanostiČíně je podle všeho na mnohem vyšší úrovni, než tvrdí tamní statistiky. Druhá největší ekonomika světa je díky svému rychlému růstu největším spotřebitelem mnoha surovin. Nyní je čínská expanze nejpomalejší od roku 1990, což tlačí ceny komodit na rekordně nízké úrovně. Komoditní index agentury Bloomberg dosáhl minulý měsíc svých nejnižších hodnot za posledních 16 let. Navíc makrodata přicházející z Číny nevěští známky oživení, proto nelze očekávat náhlý zvrat ve vývoji cen komodit a potažmo cen akcií komoditních společností.

Chybný krok vedení Glencore

Z neuspokojivých výsledků společnosti však nelze vinit jen externí okolnosti. Za současnou situaci mohou z velké části i kroky firemního vedení. Převážná část zmiňovaného dluhu pochází z roku 2012, kdy bylo rozhodnuto o fúzi s největším konkurentem Glencoru. Společnost Xstrata, jejíž valuace byla v době obchodu přibližně 45 miliard dolarů, má nyní hodnotu 15 miliard.

Autor: Michal Kokoř 

Zdroj dat: Yahoo Finance

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688