Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - Překvapivě slabý trh práce dává Fedu za pravdu a úroky jdou brutálně dolů

Růst amerických sazeb v říjnu je mrtvý projekt a budeme rádi, pokud Fed zvedne sazby v tomto roce. Takový je převládající dojem z pátečních čísel z amerického trhu práce. I když si jako hlavní scénář stále ponecháváme prosincový růst sazeb, pravděpodobnost odsunu prvního kroku až do příštího roku (březen) narůstá.

I největší optimista měl totiž problém v zářijových amerických číslech hledat alespoň nějaké světlé body. Přírůstek pracovních míst oproti očekávání prudce zpomalil (pouze 142 tisíc), revidovány směrem dolů byly i předešlé měsíce a obrázek byl ještě horší, pokud bychom si odmysleli přírůstky pracovníků ve veřejném sektoru. Růst mezd namísto očekávaného zrychlení stagnoval a počet odpracovaných hodin poklesl. Jen nezaměstnanost dál zůstává na 5,1 %, to ovšem ale do velké míry díky tomu, že opět narostl počet lidí, kteří práci nehledají. Míra participace (podíl těch, kteří práci mají nebo ji aktivně hledají) poklesla na nejnižší úroveň od roku 1977 (62,4 %).

Z čísel je patrné, že se dál nedaří těžařům, kteří zápasí s propadem cen ropy, a průmyslovým exportérům, na které dopadá silný dolar a slábnoucí poptávka na řadě zahraničních trhů. Těžaři v USA zrušili v uplynulém měsíci 10 tisíc pracovních míst (od začátku roku přes 100 tisíc). Na druhé straně se dál daří službám, které jsou převážně orientované na domácí americký trh a těžily do této chvíle z poklesu nezaměstnanosti. Nabírají obchodníci v maloobchodě, restaurace, hotely, ale také stavbaři. Zářijové statistiky nicméně ukázaly, že nehledě na to tvorba pracovních míst v největší světové ekonomice viditelně zpomalila. Americký Fed tak rozhodně nemá v prostředí slabé inflace, zpomalujícího trhu práce a poklesu nálady v průmyslu důvod růst sazeb uspěchat.

V tomto týdnu bude zajímavé sledovat, jak na poslední čísla zareagují někteří členové amerického Fedu. Především umírnění zastánci růstu sazeb jako Bullard a Williams. Vedle toho se v slabším ekonomickém kalendáři pozornost stočí k poslednímu zápisu ze zasedání Fedu. Pro trhy bude zajímavé vidět, jak blízko se Fed v debatě dostal ke skutečnému zvýšení sazeb.

Region

Slabší data z amerického trhu práce se v pátek projevila i v regionu. Zlotý s forintem nejprve oslabily, avšak vzápětí se vůči euru přehouply do plusu. Trhy začaly sázet na uvolněnější měnovou politiku i v regionu a například polský trh začal již zcela spoléhat na pokles sazeb NBP v devítiměsíčním horizontu (z čehož měly radost polské dluhopisy).

Nadcházející týden je v regionu tradičně zajímavý. Kromě záplavy českých dat zasedá i polská centrální banka. Důležitější však bude zpočátku týdne dohra amerických pátečních čísel, která zamíchala se sázkami na růst sazeb v USA (a svým způsobem i na zpřísňování měnové politiky jinde ve světě).

EUR/USD

Velké zklamání z výsledku na americkém trhu vystřelilo okamžitě eurodolar k hranici 1,13, kde se však nakonec neudržel a vrátil se pod úroveň 1,125.

I dnes sice budou na pořadu důležitá data v podobě podnikatelských nálad ve službách (ISM a PMI), ale výsledek zářijového trhu práce byl z pohledu dat důležitým momentem, neboť nedovolí minimálně do dalších důležitých amerických dat (HDP na konci měsíce?) dolaru sázet na zvýšení sazeb Fedu. Co se týká ostatních událostí, tak výsledek víkendových parlamentních voleb v Portugalsku by trh měl přijmout neutrálně, neboť umírněná vládnoucí pravice sice zvítězila ve volbách, ale bude muset postavit koaliční vládu.

Dluhopisy

Výnosy amerických dluhopisů výrazně popadaly po celé délce křivky po překvapivě slabých číslech z trhu práce. V závěsu se nesly i evropské trhy, když výnosům německého bundu (-2,8 bps) pomohla dolů i nižší výrobní inflace. Přes víkend skončily relativně dobře volby v Portugalsku, kde sice vládní středo-pravá koalice ztratila parlamentní většinu, ale volby vyhrála a opoziční socialisté podporují pro-evropskou orientaci země. Španělsku zase hraje do karet zlepšení ratingu od S&P (na BBB+).

Komodity

Cena ropy Brent v pátek rostla asi o procento, i když slabší data z trhu práce v USA poslala cenu ropy pod 47 USD/barel. Zajímavé zprávy přišly o víkendu, kdy Saúdská Arábie (SA) prudce srazila cenu své ropy pro své asijské zákazníky (na listopad oproti říjnu). Trh však na zprávu příliš nereaguje, neboť podobnou možnost očekával. Krok nicméně potvrzuje, že Saúdové patrně na své dosavadní politice nehodlají nic měnit.

Slabý výkon trhu práce v USA prospěl v pátek prostřednictvím sázek na odklad růstu oficiálních sazeb Fedu zejména zlatu, jehož cena vzrostla o 2,3 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688