Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  02.10.2015 17:02:14

Mají klienti Volkswagen nárok na odškodnění?

Před dvěma týdny vyšel najevo obrovský podvod týkající se německé automobilky Volkswagen. Společnost nechala nainstalovat do několika milionu vozů software, který při testech umožňoval falšovat údaje o emisích. Dle právníka Petra Nováka ze společnosti Vaše nároky.cz jsou mimo instituce a ostatní automobilky oklamáni také kupující a mohli by mít nárok na náhradu škody. Při odstraňování vadného softwaru, které automobilka poškozeným slíbila, by čeští zákazníci měli mít nárok i na proplacení cestovních nákladů, případně ušlý zisk, který jim vznikl kvůli návštěvně autoservisu.

Mělo by být jednoznačné, že v případě motorů Volkswagen, které byly naprogramované tak, aby dokázaly obejít měření emisí a vykazovaly tak daleko nižší hodnoty, než ve skutečnosti, automobilka zatajila pravdu a uvedla širokou veřejnost v omyl,“ komentuje situaci Mgr. Novák. K oklamání koncového zákazníka by došlo zejména ve chvíli, kdy by si kupující pořídil tento typ vozidla zejména z ekologického hlediska, tedy pro jeho nízký výdej emisí.

Otázka konkrétní náhrady škody jednotlivým zákazníkům koncernu Volkswagen je však složitější. Například spotřeba paliva u automobilů nebo jejich bezpečnost by měly být v pořádku, proto by bylo nutné pro nárok na odškodnění prokázat, že jednání automobilky skutečně koncovým klientům způsobilo škodu, která se dá specifikovat a vyčíslit. Větší šance by však měla vzniknout, kdy by poškození zákazníci nařkli společnost Volkswagen z nekalé soutěže, kdy je jednou z možností žádat tzv. přiměřené zadostiučinění. Zde by se dalo uvažovat o hromadné žalobě, která je výhodná zejména ve chvíli, kdy všichni poškození žádají náhradu škody na základě stejných důvodů a skutkových okolností.

Přímé odstoupení od kupní smlouvy vidí právník z Vaše nároky.cz sporně, muselo by se totiž jednat o podstatné porušení smlouvy. Rozhodující by bylo, jak závažnou vadou tento software skutečně je. Pokud by automobilka odstoupení od smlouvy odmítala, rozhodnutí by musel zřejmě udělat až soud. Větší šanci by dle advokáta měli poškození mít, pokud by žádali slevu z ceny auta.

Automobilka Volkswagen v reakci na situaci deklarovala, že vadný software na své náklady odstraní. Klienti by tak měli mít právo dostavit se do specializovaných autoservisů, kde by mělo dojít k opravě. Měl by jím tím vzniknout i nárok na proplacení cesty do autoservisu. „Zákon stanovuje, že kdo uplatní práva z vad, tak mu náleží náhrada nákladů účelně vynaložených s uplatněním tohoto práva. V případě, že by tedy bylo odstranění vadného softwaru považováno za odstranění vady, tak by měli mít zákazníci určitě nárok na proplacení cesty do servisu,“ vysvětluje advokát Novák. Poškození klienti koncernu by mohli mít také právo na náhradu ušlého příjmu. Dělo by se tak ve chvíli, kdy by přímo výrobce svolal majitele aut, aby se k odstranění závady do autoservisu dostavili. 

Společnost Vaše nároky.cz pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na www.vasenaroky.cz.

 
02.10. 19:30  vwv (Jan Ccc)
02.10. 17:32  předpokládám (Nasraláh)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688