Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  30.09.2015 14:43:32

ČR opět s druhou nejnižší nezaměstnaností v rámci EU


Podle nejnovějších dat Eurostatu míra nezaměstnanosti v EU i v eurozóně v srpnu stagnovala na 9,5 % respektive 11 %. Ekonomický růst, který je v letošním roce v rámci možností eurozóny poměrně slušný, tak zatím příliš negeneruje nová pracovní místa. Samozřejmě až na výjimky. Tou hlavní je Německo, kde se nezaměstnanost opět snížila – tentokrát o jednu desetinu – na 4,5 %. Naproti tomu ve Francii – druhé největší ekonomice EMU – vzrostla na 10,8 %.

werwr

Jak se tentokrát dařilo na periferii? O Řecku toho nelze moc říci, protože poslední řecká nezaměstnanost je známa teprve za červen, kdy dosahovala 25,2 %. Řecko je jedinou zemí EMU, která dokáže spočítat své nezaměstnané až s dvouměsíčním prodlením. Zpátky k periferiím: Španělsko, Itálie – mírné zlepšení v posledním měsíci, Irsko – stagnace, Portugalsko – zhoršení.

Ve srovnání s loňským rokem ve většině zemí EU nezaměstnanost klesá. Horší je pouze ve Finsku trpícím recesí, Francii – hledající stále směr pro svoji ekonomiku, v Belgii a v Rakousku. Nejrychleji se naopak situace zlepšuje na Slovensku a ve Španělsku.

Situace na trhu práce se celkově zlepšuje i z pohledu nezaměstnanosti nejmladší generace. Výraznou výjimkou je pouze Finsko, Belgie, Malta a Rakousko. Nezaměstnanosti mladých do 25 let je však stále více než dvojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností a bez práce je zde přes 20 % těchto osob.

ČR si z pohledu nezaměstnanosti udržela druhou příčku právě hned za Německem. Naše míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu poklesla na 5 % a zůstává tak výrazně nižší, než činí průměr EU a je méně než poloviční ve srovnání třeba se Slovenskem.

I když se zdá, že se pozitivní trend zlepšování situace na evropském trhu práce prozatím zastavil, dá se předpokládat, že díky hospodářskému růstu opět začne nezaměstnanost alespoň pozvolna klesat. Vrátit se však k úrovním před startem americké hypoteční krize se však zdá minimálně v nejbližších třech letech jako nedosažitelný cíl. Proto nezaměstnanost – ať už celková nebo té nejmladší generace – zůstane vážným problémem ve velké části EU a zvláště pak eurozóny.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688