Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  25.09.2015 10:42:39

Zpomalení produkce rafinerií zatížilo cenu ropy

  • Zotavení ropy způsobené poklesem zásob opět rychle zesláblo
  • Poptávka rafinerií je nyní v sezónním poklesu
  • Technická podpora WTI v tuto chvíli těsně nad úrovní 44 USD/barel

 

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Středeční zotavení ropy způsobené snížením zásob druhý týden v řadě se ukázalo být krátkodobým. Zjištění, že činnost rafinerií se zpomalila nejvíce od ledna a že benzín zaznamenal zcela nesezónní růst, pomohlo spustit obrat cen o 5,8 %.

hn1

WTI ropa zatím zůstává ve svém rozmezí mezi 44,25 USD/barel a 47,70 USD /barel a včerejší zpráva o zásobách málem otestovala obě tyto hraniční hodnoty. V týdnu kolem 18. září poklesly zásoby ropy o 1,9 milionu barelů a vzhledem k tomu, že šlo o druhý týden v řadě, kdy došlo k překonání očekávání trhu, došlo k malému oživení na 47,15 USD/barel.

Jak je vidět na grafech výše, poptávka rafinerií se nyní nachází v období sezónního poklesu a v minulém týdnu rafinerie snížily produkci nejvíc za posledních osm měsíců. To v kombinaci s nesezónním růstem zásob benzínu pomohlo k výraznému obratu zpět k 44,41 USD/barel na CLX5.

Tento vývoj bude v následujících týdnech i nadále vyvolávat nestabilitu na trhu. Ačkoli zpomalení produkce působí podpůrně, produkce zatím neklesá natolik rychle, aby snížila současné zaměření na přezásobení.

hn2

Vzhledem ke středečnímu téměř 6% obratu cen se prognózy na nejbližší období soustředí opět na riziko poklesu trhu. Technická podpora je v tuto chvíli těsně nad úrovní 44 USD/barel, viz graf výše, a posun pod tuto hranici by mohl otevřít prostor pro otestování ještě nižších hranic, nejprve 42,91 USD/barel a poté i 40 USD/barel.

 


O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médiích po celém světě.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFD, ETF, akcie, Futures, opce a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

23.05.2016Total kvůli protestům zastavil produkci tří rafinerií Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688