Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.09.2015 06:00:58

USA: Diskuze o ropné lochnesce jménem Keystone XL

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se postavila proti dlouho plánované výstavbě ropovodu Keystone XL, který má vést z Kanady až k Mexickému zálivu. 

Zákon o realizaci kontroverzního ropovodu prošel Kongrese, už počátkem letošního února. Nakonec ho ale vetoval prezident Barack Obama. O ropovodu vedou dlouhé debaty republikáni, kteří ho podporují, a ekologové, které děsí jeho dopady na životní prostředí. Proč tolik povyku pro jeden ropovod?

Vlastně je to jednoduché. Přes nový ropovod by mělo protéct zhruba 830 tisíc barelů ropy denně. Zastánci kontroverzní stavby tvrdí, že díky němu vznikne asi 10 tisíc nových pracovních míst. Kritici, k nimž se přidala i Clintonová, připomínají, že stavba jen zbytečně odvádí pozornost od boje proti změnám klimatu.

Pro a proti stavbě nového ropovodu

Republikáni nový ropovod podporují a jeho stavbu chtějí prosadit za každou cenu, i když každý jejich pokus zatím vetoval prezident Obama.

Jižní část ropovodu se už přitom staví. Na rozhodnutí o dostavění Keystone čekají především výrobci ropy, kteří ji z kanadských ropných nalezišť musejí dovážet po železnici. Naleziště v Albertě jsou bohatá a mohla by Spojené státy zásobovat řadu let. V čem je tedy problém?

Těžba ropy z kanadských nalezišť je komplikovaná. Získává se tam z tzv. dehtových písků a výsledná surovina obsahuje živici (bitumen). Její distribuce do rafinérií, které ji proměňují na využitelné palivo, je velmi náročná.

Společnost TransCanada navrhla v roce 2005 řešení – nový ropovod, který by surovinu přiváděl do rafinérií v Illinois a Texasu. Vzhledem k tomu, že ropovod bude stát na území dvou států, musí ho nejprve schválit ministerstvo zahraničí, které posoudí vliv stavby na životní prostředí.

Ropovod jako téma pro ekology 

V roce 2011 začal projekt nového ropovodu zajímat specialisty na životní prostředí včetně environmentalisty Billa McKibbina podle kterého je získávání ropy z dehtových písků z ekologického pohledu horší než těžba surové ropy.

Velmi brzo se toho chytli další ekologičtí aktivisté, kteří tlačili na Bílý dům. Veřejné mínění sice bylo pro stavbu nového ropovodu, ale Obama nechtěl rozhněvat ekologicky smýšlející příznivce.

Hlavním argumentem pro stavbu ropovodu je fakt, že ekonomika Spojených států je stále ještě závislá na ropě a Amerika potřebuje vybudovat solidní infrastrukturu. Ropovod ale dál naráží na ekologický odboj. Zdá se, že nekonečný příběh najde řešení až ve chvíli, kdy poptávka po ropě, plynu či uhlí v USA klesne a naopak stoupne zájem o alternativní zdroje energie. Diskuse o smyslu ropovodu Keystone k této změně může významným způsobem přispět.

-of-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688