Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  22.09.2015 20:27:39

Hypotéka se zúženým SJM u Hypoteční banky

Dnes jsme pro Vás připravili přehled podmínek, které je nutné splnit pro to, aby o hypotéku mohl žádat pouze jeden z manželů, který zároveň získá nemovitost do svého výlučného vlastnictví.

Byť se na níže uvedených řádcích často zmiňují slova „musí“, „omezení“, „podmínka“ apod., neznamená to, že by získání hypotéky se zúženým SJM byl u Hypoteční banky zbytečně komplikovaný. Naopak, tato finanční instituce je na podobné situace připravena velmi dobře a nesetkáte se zde s tím, že by Vás banka v průběhu zpracovávání žádosti o hypotéku požadovala další a další dokumenty, o kterých na začátku jednání nebyla řeč.

Na začátku je třeba si zajistit notářský zápis

V případě, že má nemovitosti připadnout do výlučného vlastnictví jednoho z manželů, je třeba si před podáním žádosti o hypotéku zajistit notářský zápis potvrzující zúžení společného jmění manželů.

Toto je nutné učinit z toho důvodu, že o hypotéku může požádat pouze jeden z manželů, nabytá nemovitosti by však (bez notářského zápisu) připadla do společného jmění manželů (toto je nutné ošetřit právě prostřednictvím notářského zápisu).

Pokud jde o příjmy prokazované v rámci žádosti o hypotéku, ty dokládá pouze ten z manželů, do jehož výlučného vlastnictví bude nemovitost patřit. Stejně tak tento žadatel dokládá své současné závazky (resp. banka si zjišťuje výši splátek na úvěrech, které má tento žadatel u jiných bank).

I když o hypotéku žádá pouze jeden z manželů, kdy nemovitost připadne do jeho výlučného vlastnictví, bere banka, při posuzování schopnosti hypotéku splácet, životní minimum obou z manželů (plus samozřejmě případně i životní minimum všech vyživovaných věcí). Toto je na českém hypotečním trhu běžný postup, který bohužel v extrémních případech může znamenat to, že manžel žádající o hypotéku má sice dostatečné příjmy (tj. pokud by o hypotéku žádal jako svobodný, bez vyživovací povinnosti k dětem) pro získání hypotéky, nicméně, vyživovací povinnosti k jeho rodině jsou natolik vysoké, že jako sezdaný jedinec s vyživovací povinností ke své rodině hypotéku nezíská.

Se zástavou nemovitosti musí souhlasit oba manželé

Přestože o hypotéku žádá pouze jeden z manželů, který je zároveň jediným vlastníkem nemovitosti, musí zástavní smlouvy podepsat oba z manželů (resp. ten z manželů, který není majitelem nemovitosti, vyjadřuje prostřednictvím čestného prohlášení souhlas se zástavou nemovitosti). Toto se děje z toho důvodu, aby ten z manželů, který není vlastníkem nemovitosti, nemohl „blokovat“ prodej nemovitosti, případně se domáhat neplatnosti zástavní smlouvy (v tomto okamžiku by žadatel o hypotéku musel dát do zástavy jinou nemovitost, případně hypoteční úvěr jednorázově splatit).

Závěrem

Jak už bylo zmíněno výše, Hypoteční banka má velmi dobře nastavené procesy, kdy se žadatel o hypotéku dozví vše důležité hned na začátku vyjednávání o hypotéce. Navíc, s ohledem na množství sjednaných hypoték (Hypoteční banka patří mezi nejvýznamnější hráče na českém hypotečním trhu), má tato instituce s podobnými situacemi bohaté zkušenosti. Proto pokud uvažujete o vyřízení hypotéky, kdy nemovitosti bude ve výlučném vlastnictví pouze jednoho z manželů, doporučujeme se při zjišťování podmínek obrátit v první řadě právě na tuto banku.


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688