Barbora Dlabáčková (DLA Piper Prague)
Podnikání  |  22.09.2015 10:54:19

Je nutné se obávat podnikat za hranicemi ČR? Nikoliv, právní jistota roste

Přeshraniční podnikání s sebou nese celou řadu výhod, zejména v rámci vnitřního trhu EU, stále však existují podniky, které se přeshraničního podnikání obávají a raději pokrývají pouze domácí trh a snaží se spoléhat i na domácí dodavatele. Limitem pro tyto společnosti je obava z řešení potenciálních sporů. Oficiální průzkum z roku 2010 ukázal, že téměř 40 % firem by více obchodovalo na zahraničních trzích, kdyby se zjednodušil proces řešení přeshraničních soudních sporů.

Evropská unie proto velmi usilovně pracuje na odbourání těchto bariér, odstranění právní nejistoty a eliminaci vzniku dalších nákladů jak podnikům, tak spotřebitelům. K největším změnám, které se v oblasti práva přeshraničních sporů v posledních letech objevily, je reforma nařízení Brusel I, která byla představena v roce 2010. Změny, které postupně vstupují v platnost, podstatnou měrou zasáhnou do způsobu výkonu práva s přeshraničním prvkem.

Jedna z nejdůležitějších částí tohoto nařízení, které vstoupilo v platnost na počátku letošního roku, je zrušení povinnosti provádět formální řízení, jenž prohlašovalo vykonatelnost soudních rozhodnutí v jiných členských státech EU. Formální řízení, tzv. exequator, bylo dříve nezbytné pro uznání cizích rozhodnutí. Ve více než 90 % případů bylo toto řízení jen pouhou formalitou, náklady se však pohybovaly okolo 2 – 3 tisíc euro podle jednotlivých členských států, při započtení všech vedlejších nákladů (právní zástupci, překlady atd.) však mohly překročit i 10 tisíc euro. Dle nové úpravy je tak rozhodnutí učiněné v jednom státě automaticky vykonatelné v kterémkoliv dalším členském státě.

Další novinka letošního roku je větší právní jistota obchodních společností při uzavírání dohod o volbě soudu. Zatímco v minulosti bylo možné samotné řízení protahovat tím, že se řízení zahájilo u jiného soudu, než byl původně dohodnut (v jiné členské zemi), nová pravidla toto zakazují a zajišťují, že v případě souběžných řízení vždy dostane přednost soud, který byl předem dohodnut.  

Pro překonání rozporů mezi jednotlivými vnitrostátními úpravami a snazší vymahatelnost práva v ostatních členských státech byla vytvořena celá řada nástrojů, jako například evropský platební rozkaz, evropský exekuční titul pro nesporné nároky, evropské řízení o drobných nárocích nebo spolupráce soudů při dokazování v rámci civilních řízení. Pro snadnou aplikaci výše zmíněných nástrojů byly vytvořeny i jednotné evropské formuláře pro podání nároku žalobce k soudu. Díky využití jednotných evropských nástrojů při případném řešení sporů dojde ke snížení nákladů i časové náročnosti řízení – to bude srovnatelné s vedením vnitrostátního sporu. Jednotlivé nástroje jsou v současnosti napříč EU hojně využívané, z čehož profitují nejen aktuální účastníci sporů, ale také ti, kteří je využijí v budoucnu. Díky postupnému zavádění do praxe již došlo k celé řadě revizí a aktualizací a jednotlivé nástroje tak odpovídají současným podmínkám a potřebám.

Petr Šabatka, Partner, DLA Piper Prague


DLA Piper Prague

DLA Piper je mezinárodní advokátní kancelář se 4 200 právníky působícími v Severní a Jižní Americe, Asii a Tichomoří, Evropě a na Blízkém Východě. Díky svému zastoupení ve více než 30 různých zemích poskytuje právní služby společnostem po celém světě.

Mezi klienty DLA Piper se řadí nadnárodní společnosti, podniky z žebříčků Global 1000 a Fortune 500 ale také teprve vznikající společnosti, které působí v oblasti vývoje špičkových průmyslových technologií. Poradenské služby poskytuje též vládám a orgánům státní správy.

Pražská kancelář DLA Piper je klíčovou součástí společnosti v regionu CEE poskytující vysoce profesionální a komplexní právní služby domácím i zahraničním subjektům v oblastech fúzí a akvizic, nemovitostí, korporátního práva, financování, pracovního práva, IP&IT a hospodářské soutěže, řešení sporů a regulace a v oblasti daňových zákonů.

Více informací na: www.dlapiper.com

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688