Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.09.2015 09:15:42

ISP Aliance: Ať do kauzy vysokorychlostního internetu vstoupí Sobotka


Dosavadní kroky MV vedou přesně k tomu samému, k čemu vedly dosavadní kroky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) – tedy k pokřivení situace na trhu. Odmítáme, aby MV vystupovalo, byť jen přeneseně, jako ochránce zájmů regionálních operátorů. 

1) Ministerstvo vnitra se nesnaží zajistit rovné podmínky na trhu.

Dosavadní kroky MV vedou přesně k tomu samému, k čemu vedly dosavadní kroky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) – tedy k pokřivení situace na trhu. Odmítáme, aby MV vystupovalo, byť jen přeneseně, jako ochránce zájmů regionálních operátorů.

Ani MV, ale ani MPO, doposud nerespektovalo základní pravidla pro přidělení veřejné podpory. Chybí analýza trhu a chybí mapování míst, která bez státní podpory není možné pokrýt vysokorychlostním internetem s ohledem podnikatelské riziko a návratnost investic. A na ani jednom z ministerstev nepracuje vševědoucí úředník, který by zároveň znal tržní prostředí, rozuměl výstavbě sítí a znal pravidla pro čerpání prostředků z evropských fondů.

Menší operátoři, regionální a lokální podnikatelé, už pokryli skutečným připojením budoucnosti – optickými sítěmi – přibližně 450 tisíc domácností a každým dnem přidávají nové. V České republice jsou tak jediní, kdo optické sítě skutečně ve velkém množství staví. Menším poskytovatelům a především jejich zákazníkům by přitom výrazně pomohlo, kdyby celá státní správa alespoň respektovala správní řád, kompetenční zákon a měla skutečný, nejen deklarovaný, zájem na rozvoji konkurenčního prostředí.

Velmi nás také zaráží, že MV ve svém vyjádření považuje za dostatečné diskutovat o Strategii rozvoje vysokorychlostního internetu až ve chvíli, kdy bude hotová. Navíc se o trh začalo MV zajímat až tehdy, kdy se objevily miliardové evropské dotace.

2) Ministerstva musí skončit s přetahováním o miliardy a začít pracovat.

Z našeho pohledu je nejdůležitější, aby stát konečně nezávisle, nepředpojatě a přesně zmapoval, kde je třeba pomoci ze státních prostředků nebo evropských dotací. Předpokládá to i Evropská komise, aby uvolnila z evropských fondů na financování infrastruktury byť jediný eurocent. K tomu není potřeba ani státní podnik, ani Ministerstvo vnitra. Je potřeba kvalitní analýza, kterou zatím během roku práce na plánu rozvoje NGA sítí nedokázalo ani MPO, ani MV udělat.

3) Podmínky dotací musí být rovné, férové a transparentní

Bojujeme za rovné podmínky, které zajistí ve všech takto vytipovaných místech, kde existuje tržní selhání, tu nejkvalitnější infrastrukturu za nejlepší peníze. Rádi se o dotace utkáme s velkými, středními i malými operátory, s obcemi nebo státem. Někde tak postavíme dotované sítě my, jinde někdo jiný.

Podmínky ale nesmí být diskriminační a nesmí upřednostňovat nikoho. Jen tak se skutečně zajistí rozšíření kvalitního vysokorychlostního internetu (NGA) i do těch nejmenších obcí. Jsme nejblíže našim zákazníkům, víme co potřebují, a nebojíme se otevřené a spravedlivé soutěže.

4) Zasáhnout by měl přímo předseda vlády Bohuslav Sobotka

Upozorňujeme, že spolu s ICT Unií a dalšími svazy a asociacemi jsme podepsali výzvu předsedovi vlády, ve které ho upozorňujeme, že základní strategické dokumenty týkající se rozvoje internetu v ČR vznikají chaoticky a nesystémově. Na tomto chaosu se MV podílí stejnou měrou jako MPO a nemá sebemenší právo prezentovat se jako zachránce trhu. Celou situací by se měl zabývat osobně premiér a ukončit dosavadní nedůstojný postup svých ministrů, který povede jen ke ztrátám pro Českou republiku a její občany a firmy a nenaplnění vládního prohlášení.

Rostislav Kocman, ISP Aliance


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688