Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  04.09.2015 10:08:28

Nemovitosti v Londýně: I přes pokles objemu prodejů investoři akceptují rekordní prémie za novostavby v prémiových lokalitách

 

Světové finanční centrum Londýn zažívá zajímavý paradox na svém nemovitostním trhu. Prodeje bytů a domů zde od poloviny minulého roku klesly o čtvrtinu, avšak prémie* za nový byt zaznamenaly rekordní hodnoty. V prémiových částech Londýna je nový byt v porovnání se starou výstavbou dražší až o 166 %. Hlavní příčinou rozevírajících se nůžek je prstižní lokace a větší velikost nových developerských projektů, které se na tyto oblasti zaměřují.

graf_premiums_generally

Nový byt za 3,4 milionu liber

Největší prémii za nový byt zaplatí kupci v městské části na západě Londýna Royal Borough of Kensington & Chelsea (RBKC). Zatímco starší byt je zde možno pořídit v průměru za 1,28 milionu liber (47,2 milionu korun**), cena za nový byt se zde v průměru vyšplhala na 3,4 milionu liber (125,3 milionu korun). Vysokou prémii za nový byt zaplatí zájemce také v městské části London Borough of Hammersmith & Fulham (LBHF). Porovnání cen nových a starších bytů v jednotlivých částech Londýna zobrazuje následující graf.

graf_premiums_boroughs

Pokles poptávky po bydlení

Počet prodaných domů, či bytů klesl od srpna minulého roku o více než 30 %. Příčin je možné nalézt více. Rostoucí prémie za nové byty, nejistota na globálních trzích či silnější libra. Mezi pravidelné zájemce o drahé byty se řadí lidé z bohatých zemí závislých na vývozu ropy. Proto dnešní nízká cena ropy je faktorem, který silně ovlivňuje poptávku po nemovitostech v Londýně. Například prodej domů a bytů s cenou nad 2 miliony liber zaznamenal v květnu meziroční pokles 38 %.

graf_home_sales

Zdroj dat: Land Registry, Bloomberg

*rozdíl v kupní ceně mezi novým a starým bytem

** CZK/GBP k 2. 9. 2015

 

Autor: Petr Cimala, Martin Chalupa 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688