Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.09.2015 17:51:11

Tesla Motors se blíží k dodání modelu X; více lidí se však těší na Model 3 - cena je již jasná


Tesla Motors nedávno umožnila svým fandům, aby si mohli začít nakonfigurovávat Model X. Z těch důležitějších informací nás bude zajímat jistě cena. Ta se dostala na 132 tisíc amerických dolarů za verzi “Signature”. Ještě dražší je nejnabroušenější verze, které říká Tesla “ludicrous speed”, tato verze stojí 144 000 USD. Což suvereně odradí řadu lidí od koupi takové verze a je tak nejdražším vozem automobilky. Ale přesto je k dispozici a může být objednáno.

Auto jako takové je schopné ujet 240 mil na jedno nabytí, což je o sedm více než Model S verze P85D, což je top verze známého sedanu, jehož cena se také může vyšplhat až na 140 000 USD. Co se výkonu týče, maximální rychlost je pro obě varianty stejná a to 155 mil nebo-li 250 km za hodinu.

Automobilový klub fandů Tesly již oznámil první objednávky a uveřejnil první screenshoty nasetupovaných vozů. Čerstvý majitelé se mohou těšit na dodání v prvních měsících roku 2016.

Tesla Model 3 - lidový vůz?
Dosud byly vozy od Tesly jen pro “vybranou” skupiny lidí s pořádnou portmonkou nebo pro absolutní fandy elektrických vozů. Proto mnozí označují Model 3 modelem “make-it-or-break-it”, což je anglický idiom vyjadřující, něco co přinese totální úspěch nebo naprostý propadák, který by ukázal, že masová výroba elektrických vozů je ještě stále věc, která se nevyplatí a spotřebitelé ji neocení.

Po uvedení Modelu X a jeho vysoké ceně se snesla vlna kritiky na hlavu Elona Muska. Ten na ní však zareagoval a to formou vyjádření na Twitteru, kde uvedl další detaily o voze Model 3.

Ten by měl stát 35 000 USD, což je cena, která již může soutěžit s běžnými konvenčními vozy na fosilní paliva. Předobjednávky tohoto vozu začnou již v březnu roku 2016, ale na reálný vůz si budou zákazníci muset počkat až do roku 2018. Elon Musk zmínil, že pro produkci tohoto modelu je nezbytná plná funkčnost Gigafactory, což pravděpodobně bude souviset s úsporami z rozsahu při obřích objemech výroby elektrických baterií.

Vraťme se ještě k ceně. Ta je konečná, ale nezahrnuje vládní pobídku ve výši 7 500 USD na nákup elektrického vozu. To znamená, že cena se reálně dostane na 27 500 USD. Což je ještě nižší cena, než kterou na své elektrické auto Bolt nalepilo GM. Tam je cenovka 30 000 USD ale to je již po započtení této pobídky. Navíc vůz ujede “pouze” 200 mil což je méně než Model 3.

Akcie Tesla Motors si prošla pěkným propadem v minulém týdnu, kde řadu akcií velmi propadla, za všechny GM, která hned po otevření odevzdávala dokonce chvilkově i 21 %. Tesla Motors ze srpnového maxima kolem 260 USD rychle slétla pod 220 USD, kde našla oporu. Včerejší obchodní den byl díky oznámení Muska pozitivně laděný hlavně co se konce seance týče. Akcie ještě hodinu před závěrem byla jemně v záporu, ale za poslední hodinu si došla pro zisk 3,8 % na 247,69 USD.

tes


Zdroj: MarketWatch, Twitter, Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688