BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  31.08.2015 15:59:25

Buffett se porozhlédl v energetickém sektoru

Warren Buffett, resp. skupina Berkshire Hathaway překvapila oznámením vlastnictví více než 10% podílu ve společnosti Phillips 66 (PSX). Americká firma vlastnicí například produktovody, zásobníky na ropu či plyn a rafinérské provozy má tak rázem nového největšího akcionáře. Hodnotu téměř 58 mil. akcií vlastněných Berkshire Hathaway lze aktuálně ocenit na 4,48 mld. USD (108 mld. ).

Přehled akcionářské struktury Phillips 66 (PSX) k dispozici zde.

Dle předchozího regulatorního hlášení za 2Q se zdálo, že Berkshire Hathaway svůj předchozí podíl ve společnosti Phillips 66 (PSX) naopak prodávala, resp. se ho plně zbavila. Firma nicméně dle všeho dostala od regulátora (SEC) výjimku nemuset reportovat aktuální podíl, aby naopak mohla „v klidu nakupovat“. Lze tak brát v potaz jako dřívější reálné hlášení nejspíše podíl Berkshire Hathaway z 1Q ve výši téměř stabilních 7,5 mil. akcií. Buffett ve firmě nicméně vlastnil již dříve větší podíl, takže „nejde do neznáma“. V letech 2012-2013 totiž skupina držela přes 27 mil. akcií.   

Phillips 66 (PSX) je dividendovou společností, resp. poslední 3 roky od jejího vzniku (odštěpením od ConocoPhillips) se s akcionáři dělí o zisky. Zapadá tak do impéria Buffettových firem orientovaných na dividendy. Letos ze strany Phillips 66 (PSX) došlo k navýšení Q dividendy z 0,50 USD na 0,56 USD/akcii. Tu poslední společnost bude vyplácet zítra, když rozhodné datum pro nárok bylo 17. srpna. Dividendový výnos lze aktuálně stanovit na 2,9 %. Trh očekává výši dividendy zachovat i pro příští výplatu, tj. Berkshire Hathaway by se měla v případě potvrzení dočkat opět téměř 32,5 mil. USD.

Kurzový vývoj a objem short pozic

Vzhledem zřejmě k poklesu cen ropy vzrostly v posledních měsících i sázky na pokles akcií Phillips 66 (PSX). Dle posledních dat k polovině srpna bylo prodáno na krátko přes 12 mil. akcií, tj. přes 2,2 % free floatu. Ke konci loňského roku, kdy v tomto ohledu naopak došlo k poklesu sázek na více než roční minima, bylo short jen 5,5 mil. akcií Phillips 66 (PSX).

Vývoj short pozic a kurzu Phillips 66 (PSX) k dispozici zde.

Dnešní zpráva bude jistě pozitivně působit na kurz akcií společnosti. Podporou může být i zavírání zmiňovaných krátkých pozic, když některé investory získání podílu ze strany Berkshire Hathaway přiměje ke změně názoru na titul.

Vývoj akcií Phillips 66 (PSX) v tomto roce včetně vybraných technických indikátorů k dispozici zde.

Denní objem obchodů s titulem v posledních 3 měsících v průměru dosahoval přes 3,8 mil. V pátek činil nadprůměrných téměř 4,9 mil.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688