Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  27.08.2015 22:40:11

27. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v silném růstu a jejich hlavní indexy v polovině obchodování přidávaly kolem dvou procent. Pak se sice nálada otočila a akcie se přiblížily středečním závěrečným úrovním, v poslední hodině obchodování se ale indexy vrátily do blízkosti denních maxim. Trh se zotavuje z prudkého výprodeje, který minulý týden vyvolaly obavy o zdraví čínské ekonomiky. K růstu přispěla příznivá data o vývoji hrubého domácího produktu v USA za druhé čtvrtletí. Zhruba 10% růst cen zaznamenala ropa.

Index Dow nakonec posílil o 2,27 % na 16 654,77 bodu (+369,26 bodu), S&P 500 zpevnil o 2,43 % na 1 987,66 bodu (+47,15 bodu) a Nasdaq Composite vzrostl o 2,45 % na 4 812,71 bodu (+115,17 bodu). V plusu stejně jako ve středu skončilo všech deset hlavních sektorů, když nejvíce posilovaly tituly z odvětví energetiky a základních materiálů, relativně nejméně se dařilo sektorům necyklického spotřebního zboží a veřejných služeb. Index volatility VIX po návratu k hladině 30 bodů nakonec klesl o 13,89 % na 26,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl zhruba o jeden bazický bod na 2,19 %.

Americké akcie (27. srpna 2015)
Zdroj: Google

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila roční tempo růstu na 3,7 % namísto původně odhadovaných 2,3 %. Další čtvrteční údaje ukázaly, že počet žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl po několika týdnech růstu.

"Data o hrubém domácím produktu ukazují, že základní ekonomické ukazatele americké ekonomiky jsou v dobrém stavu a dále se zlepšují, navzdory všem globálním překážkám," řekl podle agentury Reuters investiční ředitel společnosti Commonwealth Financial Brad McMillan.

Americké akcie ve středu prudce posílily i díky komentáři prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleyho. Ten řekl, že zvýšení úrokových sazeb v USA již v září mu nyní připadá méně vhodné, než mu připadalo ještě před několika týdny. Dudley tím poukazoval právě na výprodej na akciových trzích. Fed už dříve uvedl, že úrokové sazby zvýší tehdy, až uvidí trvalé oživování americké ekonomiky.

Dva dny silného růstu po předchozím rychlém pádu do korekce z posledních maxim je podle expertů celkem logický. Atraktivnější ceny přilákaly kupce. Čtvrteční ochlazení nálady zhruba v polovině obchodní seance pak podle Petera Colemana ze společnosti Convergex rovněž má jednoduché vysvětlení. "Dow krátce za poslední dva dny přidával tisíc bodů. To vedlo k realizaci krátkodobých zisků. Za den nebo dva se ale předchozí hlubší poklesy nespraví, to zabere minimálně dva nebo tři týdny," poznamenal pro CNBC.

Díky oživení na trhu s ropou výrazně posílily například akcie Chevronu (+6,23 %), které ovšem od začátku května oslabily ze 110 USD až na 70 USD. Dařilo se i akciímApplu (+2,88 %), který ale zůstává hluboko v korekci z předchozích maxim.

Silnější dolar a raketový růst cen ropy

Americký dolar třetím dnem za sebou posiloval. Těžil zejména z oživení na světových akciových trzích a z příznivých údajů o vývoji ekonomiky Spojených států.

Příznivá zpráva o vývoji HDP ale výrazněji neovlivnila očekávání, že americká centrální banka odloží zvýšení úrokových sazeb, které mnozí ještě donedávna odhadovali na září. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni 0-0,25 %, aby podpořil ekonomiku a růst spotřebitelských cen. Řada investorů i analytiků po výkyvech na finančních trzích vyvolaných obavami ohledně čínské ekonomiky dospěla k názoru, že Fed své základní úrokové sazby možná zvýší až v prosinci, nebo dokonce až v příštím roce.

Šéfka Fedu v Kansas City Esther Georgeová v interview pro CNBC z Jackson Hole, kde začalo třídenní setkání centrálních bankéřů, uvedla, že by americká centrální banka měla začít normalizovat sazby. Je to její dlouhodobý postoj. Trhy se podle guvernérky příliš soustředí na krátkodobý vývoj. Georgeová ale letos není hlasující členkou FOMC.

Ceny ropy na světových trzích se ve čtvrtek prudce zvýšily, v závěru obchodování stouply o více než 10 % a zažily nejlepší den za posledních několik let. K růstu přispělo zotavení globálních akciových trhů, údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu i solidní data z americké ekonomiky. 

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ OBCHODOVÁNÍ V USA ZDE

 

Medvědí trh v USA? To chce recesi!Medvědí trh v USA? To chce recesi!

Od roku 1950 naprostá většina medvědích trhů (poklesů o 20 % a více) na americkém akciovém trhu probíhala zároveň s recesí nebo v souvislosti s ní. Výjimkou bylo takzvané černé pondělí v roce 1987. 



 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688