Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.08.2015 10:15:41

Timeline: Osm měsíců Tsiprasovy vlády v datech

Řecký premiér Alexis Tsipras podal demisi a požádal prezidenta o vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Šanci na sestavení vlády ještě bude mít vůdce řecké opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis. Příliš velké šance se mu nedávají.Z Tsiprasovy strany SYRIZA se mezitím odtrhlo 25 poslanců, kteří založí vlastní stranu. Vede je bývalý ministr energetiky Panajotis Lafazanis, který patřil k vnitrostranické extrémní levicové opozici. Tsipras ho při červencových změnách ze své vlády odvolal. SYRIZA měla po lednových volbách 149 poslanců.

Vláda SYRIZY v datech

20. srpna 2015Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že podává s vládou demisi, aby se obyvatelé země mohli znovu vyjádřit o dalším směřování země.


14. srpna 2015
– Ministři financí eurozóny se na mimořádné schůzce v Bruselu shodli na podmínkách 3. záchranného balíčku pro Řecko ve výši 85,5 miliardy eur. Stejný den příslušnou dohodu s mezinárodními věřiteli schválil řecký parlament.

3. srpna 2015 – Po pětitýdenní přestávce se otevřela aténská akciová burza, hlavní index řeckých akcií v úvodu obchodování vykázal rekordní propad o 22,8 procenta.


13. červenec 2015
– Napjatý celonoční summit došel po mnoha hodinách k dohodě. Řecký premiér Alexis Tsipras ustoupil téměř ve všech bodech požadovaných věřiteli. Slíbil, že v zemi prosadí přísné reformy. Některé z nich musely být přijaty řeckým parlamentem za pouhé dva dny. Další byly do té doby pro Řeky nemyslitelné – především vznik privatizačního fondu řízeného řeckými úřady, nicméně pod dohledem evropských institucí. Zisky plánované na 50 miliard eur budou využity i ke splácení státního dluhu.

Protože Řecko potřebovalo peníze okamžitě, dohodli se ministři financí EU, že než budou vyjednány podmínky třetího záchranného balíčku, poskytnou zemi tříměsíční překlenovací úvěr. Půjčku ve výši 7,16 miliardy eur, jež bude následně refinancována z třetího programu pomoci, poskytnul starší celounijní nástroj – Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za úvěry z něj ručí všechny země EU. Česku a dalším zemím, které neplatí eurem, ale nehrozí ztráty při případném nesplacení. Ty totiž by byly pokryty výnosy řeckých dluhopisů držených Evropskou centrální bankou (ECB).

Díky tomu mohlo Řecko poslat 6,25 miliardy eur k úhradě dluhů u Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Po třech týdnech se také otevřely řecké banky, výběry z účtů ale zůstaly omezené. V platnost vstoupilo zvýšení DPH pro energie, potraviny, dopravu či veřejné stravování, které věřitelé požadovali jako jednu z podmínek nové pomoci.


5. července 2015
Řekové v referendu odmítli plán mezinárodních věřitelů na úsporná opatření, k čemuž je předtím nabádal premiér Alexis Tsipras. Proti se vyslovilo 61,3 procenta hlasujících. Účast činila 62,5 procent.

Následovaly dny plné napětí, kdy se hrozba odchodu Řeckaeurozóny stala nejrealističtější za celou historii společné evropské měny. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble přišel dokonce s návrhem, že by Řecko mohlo eurozónu na pět let opustit.


30. června 2015
– Vypršela lhůta pro splacení 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a skončil druhý záchranný program od eurozóny a MMF. Již den předtím musela vláda kvůli enormnímu odlivu financí uzavřít řecké banky a aténskou burzu. Denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů stanovila na 60 eur s výjimkou penzí, jež si mohli lidé vybrat v plné výši.


24. dubna 2015
Řecký parlament schválil kontroverzní vládní plán záboru veškeré volné hotovosti na všech stupních státní správy a ve veřejnoprávních institucích, včetně nemocnic a škol. Vláda si oficiálně peníze půjčila, aby mohla zaplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců.


25. ledna 2015
– Předčasné volby vyhrála opoziční levicová SYRIZA, jejíž šéf Alexis Tsipras se den nato stal premiérem. Následovala obtížná jednání nové vlády s věřiteli, která vázla na tom, že nová řecká vláda odmítla pokračovat v politice rozpočtových škrtů. Vedení eurozóny naopak trvalo na tom, že zadarmo Řecko peníze nedostane. Kompromisu dosáhli 20. února – platnost záchranného programu byla prodloužena z konce února na konec června.

Výsledky parlamentních voleb v lednu 2015

název strany vláda/opozice % hlasů mandáty
Synaspismos Rizospastikis Aristeras (SYRIZA) vláda 36,3 % 149
Anexartitoi Ellines (ANEL) vláda 4,8 % 13
Nea Dimokratia (ND) opozice 27,8 % 76
Chrysi Avyi (ChA) opozice 6,3 % 17
To Potami (POTAMI) opozice 6,1 % 17
Kommounistiko Komma Elladas (KKE) opozice 5,5 % 15
Panellinio Sosialistiko Kinima (PASOK) opozice 4,7 % 13

Zdroj: Parties and elections in Europe

Marie Bydžovská, Euroskop.cz

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688