Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.08.2015 06:00:45

Kolik malých firem v USA porušuje zákon?


Malé firmy ve Spojených státech často přehlížejí své povinnosti při získávání kapitálu prostřednictvím emise cenných papírů. Nedopouštějí se tak sice hrdelního zločinu, ale do budoucna to pro ně může znamenat komplikace.

Není žádným tajemstvím, že nastartovat byznys není vůbec snadné. Jedna z nejdůležitějších otázek, kterou zakladatelé firem musí řešit, je získání počátečního kapitálu. Zatímco někteří podnikatelé s tím nemají až tak velký problém, mnoho jiných hledá investory, kteří by jim kapitál poskytli výměnou za určitý podíl v nově vznikající firmě. Jediný háček je v tom, že mnoho takových podnikatelů při zajišťování kapitálu porušuje zákon.

Zákon o cenných papírech z roku 1933 zavedl povinnost, že jakákoli nabídka na prodej cenných papírů musí být zaregistrována u Komise pro cenné papíry, nebo musí obdržet výjimku. Tyto výjimky z povinné registrace lze nalézt v tzv. Regulaci D (Reg D); a umožňují mnoha firmám, zejména malým podnikatelům a firmám, aby cenné papíry nabízeli a prodávali bez nutnosti registrace u Komise.

Nicméně, i když se podnikatel chystá cenné papíry emitovat a splňuje podmínky pro výjimku z nutnosti registrace u Komise, musí Komisi o onu výjimku požádat. Tento krok však mnoho začínajících podnikatelů přehlíží. Zapomenutí požádání o výjimku sice není něco, co by vašemu podnikání uškodilo, má to ale své důsledky.

Kdo musí o výjimku žádat?

Kterákoli firma, která chce navýšit svůj kapitál prostřednictvím prodeje cenných papírů neaktivnímu externímu investorovi, musí požádat o výjimku z povinnosti registrace. Neaktivním externím investorem se myslí jakýkoli investor, který nefiguruje v každodenních operacích dané firmy. Typicky se jedná o investory, jejichž zájmem je pouhé získání podílu na majetku a zisku firmy, tedy tak zvaný pasivní investor.

Prostřednictvím čeho se žádá?

Žádost se podává prostřednictvím k tomu určeného formuláře, jehož vyplnění je relativně rychlá záležitost, která nestojí příliš mnoho času a peněz.

Kdy se žádá?

Žádost je nutné podat do 15 dnů ode dne první emise cenných papírů, která spadá pod regulaci Reg D. Pokud emisi koupí více než jeden investor, pak je třeba žádost podat do 15 dnů ode dne, kdy první investor obdrží své cenné papíry. Kromě toho mohou existovat další pravidla na úrovni jednotlivých států. To obvykle znamená, že emitent cenných papírů musí vyplnit a odevzdat obdobné formuláře, a také to musí zvládnout do 15 dnů.

Kde se o výjimku žádá?

Zpravidla jde o vyplnění on-line formuláře pro Komisi cenných papírů nebo pro stát, pokud tento něco takového vyžaduje. Například stát Illinois je takový případ.

Proč se o výjimku žádá?

Jde o ochranu investorů. Pro vyplnění žádosti o výjimku je třeba uvést základní informace o emitentovi. Tyto údaje jsou pak uloženy v databázi Komise cenných papírů, která je veřejně přístupná. Pokud emitent odmítne příslušný formulář vyplnit, může to mít v budoucnu určité důsledky. Například tehdy, kdyby firma vedla s investorem soudní sport, ten může namítnout, že jste porušili federální povinnost registrace a zákon o cenných papírech. Případně to může v budoucnu znamenat, že emitent již nebude moci znovu o výjimku z povinnosti registrace žádat.

Emise cenných papírů, ať už v jakékoli podobě, by měla být činěna v konzultaci s dobře informovaným právním zástupcem. To přinese emitentům větší jistotu, že ve všem vyhověli právním požadavkům a do budoucna nebudou mít problém s dalším potenciálním sháněním kapitálu pro své podnikání.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688