Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  08.08.2015 08:43:47

Nová průmyslová revoluce právě začíná

Průmyslová revoluce změnila v průběhu 18. a 19. století západní svět k nepoznání. Transformací prošly zemědělství, doprava i výroba. Od té doby žádný zásadní zvrat nepřišel, všechny změny byly relativně plynulé a postupné. 21. století by se ale do dějin mohlo zapsat jako další významný milník technického pokroku. Co konkrétně bude světovým vývojem hýbat nejvíce?

Internet věcí

Celosvětová počítačová síť existuje už nějakou dobu, přesto se její potenciál naplno ukazuje až nyní. Trendem současnosti je takzvaný internet věcí - připojení máme k dispozici nejen v počítačích a telefonech, ale i tabletech či chytrých hodinkách. Na dálku můžeme přes internet nastavit termostat a brzy budeme podle všeho z práce zapínat i pračku nebo myčku. Poptávka po zařízeních připojených k internetu schopných komunikovat s uživatelem čtyřiadvacet hodin denně do budoucna poroste, což bude voda na mlýn výrobcům elektroniky.

Senzory

Automatizace výrobního procesu a odstraňování lidského elementu z procesu vzniku výrobku si vyžaduje stále nové a důslednější nástroje kontroly kvality produktů. Senzory jsou již dnes schopny pracovat s relativně vysokou mírou spolehlivosti a nestandardní výrobky ještě během procesu výroby identifikovat. S tím, jak bude automatizace výroby pokračovat a rozšiřovat se i do dalších odvětví, význam čidel nadále poroste a zvyšovat se budou i požadavky na jejich efektivitu.

Průmyslová robotika

Většina světové populace považuje robotiku za odvětví, které je stále na samém začátku vývoje. Omyl. Robotika, to není jen umělá inteligence a stroje se vzhledem člověka, které s námi mají komunikovat a bavit nás. Robotika má již dnes nesmírný význam pro průmysl - výroba aut či elektronických součástek je z velké části zautomatizovaná právě díky robotům. Klíčová je schopnost průmyslových robotů pracovat nepřetržitě, a ještě k tomu jen za cenu elektrické energie a nákladů na pravidelnou údržbu.

Aditivní výroba

Jako aditivní výroba neboli 3D tisk se označuje proces, při němž je finální výrobek vytvářen postupným vrstvením materiálu. Výhodou této technologie je možnost vytváření náročných tvarů, tedy i komponent či celých výrobků, jejichž produkce by pomocí žádné jiné dostupné technologie nebyla možná. Pokud by se navíc 3D tisk masivně rozšířil, výrazně by klesly výrobní náklady. Odborníci vyzdvihují, že je aditivní výroba vhodná zejména pro malosériovou produkci, protože příprava výroby je relativně nenáročná. Taktéž je podstatné, že lze 3D tiskárny do provozu uvést prakticky kdekoli bez potřeby výstavby soustavy výrobních hal či celých průmyslových komplexů.

Automatizace osobní dopravy a logistiky

Nové technologie by měly stále více pronikat také do aut. Americký technologický gigant Google například usilovně pracuje na automobilu, který pasažéry na určené místo doveze pomocí GPS a dat ze systému kamer a senzorů. Nejde ale jen o automobily. Internetový prodejce Amazon.com a další firmy již nějakou dobu testují automatické drony, jejichž prostřednictvím v budoucnu chtějí zákazníkům rychle doručovat objednané zboží.


Novinky nejsou pro každého

Odborníci na nové technologie se shodují, že nejvíce budou z trendů těžit společnosti působící na vyspělých trzích. To podle nich bude ve výsledku znamenat, že se rozvinuté trhy stanou po technologické stránce ještě pokročilejšími a firmy na nich působící ještě bohatšími.

Rozvíjející se ekonomiky příchod nové průmyslové revoluce nevidí rády. Současně s rozvojem nových technologií a automatizace výroby v rozvinutém světě totiž lze předpokládat pokles zájmu firem o levnou a méně kvalifikovanou pracovní sílu v zemích druhého či třetího světa.

Zajímavé ale bude, jak se situace vyvine v Číně, která se stále více přibližuje hranici oddělující rozvíjející se ekonomiky od plně rozvinutých. Pokud by Čína dokázala dynamiky svého vývoje využít, mohla by se brzy vyšvihnout mezi světovou ekonomickou elitu.

Akciová apokalypsa: Zrovna teď?! 

Akciová apokalypsa: Zrovna teď?!

Známý investor a komentátor Doug Kass se pokusil shrnout několik faktorů, které by mohly investory v nejbližší době znervóznit a zchladit jejich mnohdy až bezbřehý optimismus.

 

 

 

 

 

 

 




Přečtěte si také:

29.02.2024Čtvrtá průmyslová revoluce teprve začíná Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
03.01.2022Tesla, Rivian a čtvrtá průmyslová revoluce Patria (Patria Finance)
18.02.2021Investice do průmyslové revoluce Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688