Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  07.08.2015 18:20:00

Horší HDP a inflace by mohly korunu dočasně oslabit


Kurz koruny se v uplynulém týdnu pohyboval v úzkém pásmu těsně nad kurzovým závazkem ČNB na hladině 27 CZK/EUR. Výrazně s kurzem nezatřásla ani zveřejněná data, ani zasedání ČNB. Polský zlotý i maďarský forint v průběhu týdne oslabily o více jak jedno procento. Uškodily jim zlepšující se vyhlídky americké ekonomiky, kde by se v září podle ekonomů SG měly začít zvedat úrokové sazby. To by vedlo k odlivu kapitálu z rozvíjejících se trhů, na což právě středoevropské protějšky koruny reagovaly.

Velmi slušnou kondici ukázala v tomto týdnu česká ekonomika. Domácnostem se daří, což je poznat na statistikách maloobchodních tržeb, které v červnu vzrostly o 6,9 % y/y. Zvýšily se nákupy ve všech hlavních složkách, separátní statistika tržeb v automobilovém sektoru byla také velmi příznivá. To potvrzuje, že spotřeba domácností bude tento rok důležitým přispěvovatelem k růstu HDP. Česká průmyslová produkce v červnu zaznamenala zatím nejvyšší letošní růst, a to o 8,1 % y/y. Motorem celého sektoru byl jako tradičně automobilový průmysl. Velmi dobrou zprávou je, že pokračuje růst nových objednávek. V samotném červnu vzrostly o 10 % y/y a naznačují tak, že dobré výsledku průmyslu budou pokračovat. Stavebnictví se zvýšilo o 7,8 % y/y díky obrovskému meziročnímu nárůstu inženýrského stavitelství. Příznivě dopadla i červnová bilance zahraničního obchodu, která v souladu s naším odhadem dosáhla 17,8 mld. CZK. Dynamika obchodu výrazně vzrostla: exporty si připsaly 2,1 % m/m a importy dokonce 2,2 %.

Navíc tento týden zasedala i bankovní rada ČNB a byla představena nová prognóza centrální banky. Zasedání nepřineslo v souladu s očekáváním žádnou změnu měnové politiky. Naproti tomu nová prognóza obsahuje nižší výhled pro inflaci, která by měla dosáhnout dvouprocentního cíle až na začátku roku 2017. ČNB tak potvrdila závazek nadále bránit posílení koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. K jeho opuštění by podle centrální banky nemělo dojít dříve než v polovině příštího roku. O záporných úrokových sazbách se podle guvernéra Singera vážně nejednalo.  

Příští týden by mohl na domácí trh přinést trochu rozruchu. Bude zveřejněn vývoj spotřebitelských cen za červenec a dynamika HDP za druhé čtvrtletí. HDP za druhé čtvrtletí podle našich odhadů zaznamená mezikvartální pokles o 0,7 %, čímž částečně zkoriguje výjimečný 2,5% růst z prvního čtvrtletí. První čtvrtletí bylo vyhnáno jednorázovými faktory vyplývajících s problémy se sezónním očištěním spojeným se zdaněním tabáku . K těmto problémům se ještě přidal výrazný růst hrubé přidané hodnoty v průmyslu a stavebnictví a dohromady výrazně zvýšily statistickou srovnávací základnu pro druhé čtvrtletí. Naše odhady vývoje na poptávkové straně, tuto domněnku pouze potvrzují. Vidíme pozitivní příspěvky ze všech položek kromě tvorby investic, která odráží výkyvy v daních z tabáku. Meziroční růst by měl ve druhém čtvrtletí zůstat na slušných 2,8 %.

I když spotřební poptávka sílí, růst cen zůstává utlumený. V červenci jsme zaznamenali několik faktorů, které další růst cen brzdí. Jednak nastal další pokles cen ropy, které tlačí dolů ceny pohonných hmot a energií, a pak sezónní faktory snižují ceny potravin. Růst jádrových cen pouze vyrovnává poklesy těchto dvou volatilních položek. Jelikož nečekáme žádnou změnu v regulovaných cenách, tak se domníváme, že v červenci ceny stagnovaly, což odpovídá poklesu meziroční inflace z 0,8 % na 0,5 % kvůli efektu statistické báze z minulého roku.

I když ekonomické fundamenty zůstávají slušné, pokles inflace a nižší HDP by mohly v očích některých investorů zhoršit vnímání české ekonomiky. Podle našeho názoru je dynamika HDP ve druhém čtvrtletí ovlivněna jednorázovými faktory. Tak to ale nemusí chápat celý trh, a tak by česká koruna po jeho zveřejnění mohla oslabit. Nicméně by takový pohyb nebyl nijak silný a kurz by neměl překročit hladinu 27,30 CZK/EUR.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

12.11.2021Co by mohlo oslabit kurz koruny? Jan Berka (Roklen24)
22.11.2019Co by mohlo oslabit korunu? Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688