Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.08.2015 06:00:51

Chybí vize v oblasti digitální agendy, Česko zaostává

Třeba Svaz průmyslu a dopravy žádá zastřešení oblasti na vládní úrovni spolu s efektivní spoluprací a naplněním programových priorit, ke kterým se kabinet zavázal. 

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 27 svazů a asociací a 122 individuálních členských firem. Celkově hájí zájmy 10,5 tisíce firem, které zaměstnávají 800 tisíc pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislou na vládě, politických stranách a odborech, ovlivňující hospodářskou a sociální politiku vlády a působící na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BUSINESSEUROPE.

Průmyslníci předali vládě výzvu na podporu digitální ekonomiky

Zástupci zaměstnavatelů na jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartitě) v minulém týdnu předali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi Výzvu představitelů českého průmyslu a obchodu k plnění programových priorit Vlády ČR v oblasti podpory digitální ekonomiky a digitálního trhu v ČR. Vláda totiž navzdory svému programovému prohlášení informační a komunikační technologie (ICT) dostatečně nepodporuje. Největší podnikatelské a zaměstnavatelské reprezentace požadují zejména jednotné zastřešení oblasti na vládní úrovni.

Autoři výzvy zdůrazňují, že se digitální technologie již staly nedílnou součástí všech hospodářských odvětví a ovlivňují každý aspekt našeho života včetně ekonomiky státu, na jejímž rozvoji se podílíme. V ČR ovšem jejich potenciál zůstává nevyužit. „Jsme přesvědčení, že pro plné využití tohoto potenciálu a především pro rozvoj našeho průmyslu je zcela nezbytné, aby vláda České republiky převzala aktivní roli při budování digitální ekonomiky. Tento cíl se však přes opakované výzvy adresované zejména ze strany průmyslu zatím nepodařilo naplnit,“ stojí ve výzvě, pod níž jsou podepsáni zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), Českomoravské elektrotechnické asociace, ICT UNIE, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a dalších společností a organizací.

Největší problém? Chybí jakýkoliv jednotící prvek

„Jako největší problém vidíme, že vláda postrádá jasnou vizi, co chce v oblasti digitální agendy dělat, kam chce naši ekonomiku a společnost směřovat. Digitální agenda u nás je resortně i tematicky nesmírně roztříštěná. Podle přehledu, který jsme si vytvořili, v současné době na našich ministerstvech existuje na 33 národních strategií týkajících se ICT a ještě dalších 12 s evropským přesahem. Chybí zde jakýkoliv jednotící prvek,“ uvedla Milena Jabůrková, členka představenstva SP ČR se zodpovědností za oblast digitální ekonomiku.

Signatáři požadují zejména jmenování hlavního koordinátora ICT na úrovni vládního zmocněnce, který bude digitální agendu zastřešovat a zajišťovat v této oblasti efektivní spolupráci státních orgánů. Vláda by podle nich měla neprodleně přijmout Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, stanovit termíny pro splnění z něj vyplývajících úkolů a rovněž zavést model závazného hodnocení dopadů regulace na digitální ekonomiku (DIA – Digital Impact Assessment).

„Upozorňujeme, že nebudou-li výše uvedené priority urychleně naplňovány, Česká republika bude i nadále zaostávat v rozvoji digitalizace a hrozí jí opětovný propad v žebříčcích mezinárodní konkurenceschopnosti,“ netají signatáři obavy z důsledků případné nečinnosti vlády.

„Současný apel s požadavkem o naplnění programových priorit vlády České republiky, ke kterým se kabinet Bohuslava Sobotky zavázal a mezi něž patří i efektivní využití informačních a komunikačních technologií při řízení státu a podpora digitální ekonomiky, je již v pořadí třetím a navazuje na dvě předchozí výzvy z minulého roku,“ připomněl prezident Českomoravské elektrotechnické asociace a člen představenstva SP ČR Jiří Holoubek.

Ondřej Fér

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688