Šárka Holanová (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  29.07.2015 15:01:19

Češi a dovolená na splátky. Odvrhli úvěr, využívají nové cesty

Češi už si na dovolenou nepůjčují jako dřív. Klasický úvěr odvrhli. Trh jim totiž nabízí jiné možnosti a lákadla: kreditní karty a nové formy dovolených na splátky. Právě po těchto novinkách lidé sahají. Vedle Čechů, kteří si dovolenou mimo domov neumí odepřít, pak stojí více než polovina (52 %) těch, kteří o letošní dovolené zůstávají doma nebo jedou na vlastní chalupu, jak vyplývá z průzkumu GfK pro společnost Provident Financial.

 

Dovolená na splátky je spíše doplňkový segment. Trend současného finančního světa jde směrem k hotovostním bezúčelovým úvěrům a hlavně ke kreditním kartám. Ty jsou pro spotřebitele mnohem zajímavější, protože nabízí například bezúročné období nebo sbírání věrnostních bodů či korun. Oblast nákupů na splátky nijak zásadně neroste. Proto v letních měsících vidíme například rostoucí podíl plateb kartou v zahraničí, například v ubytovacích zařízeních nebo v restauracích,“ sdělil Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

 

Svůdné kreditní karty

Mnohé nebankovní společnosti (např. Asociace nebankovních úvěrů, Cetelem) podle svých slov od půjček na dovolenou zrazují. Na druhé straně ale například Cetelem podporuje klienty právě v aktivním užívání kreditní karty. „Počet aktivních karet (v řádu set tisíc) činí z Cetelemu jednoho z největších vydavatelů kreditních karet na trhu. Přesné statistiky nezveřejňujeme,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Minksová.


20 procent lidí by chtělo, co se týče dovolené, ušetřit, vychází z mezinárodního průzkumu GfK pro společnost Provident Financial. Sběr dat probíhal od konce dubna do konce května 2015 a  účastnilo se ho přes 1 000 českých respondentů.


„Ze zkušeností ale víme, že se jim to nepovede. Na dovolené je příliš mnoho lákadel v podobě výletů, suvenýrů a dobrého jídla. Málokdo tak odolá a podaří se mu vejít do původně plánovaného rozpočtu,“ popisuje Ondřej Holoubek ze společnosti Provident. Právě dovolenkové euforii může být nekritické používání kreditní karty zrádné.


Každý desátý člověk s krátkodobým úvěrem, což představuje 272 tisíc osob, se splácením těchto úvěrů problémy,“ upozorňuje zpráva Bankovního a Nebankovního sektoru z června 2015.

 

Úvěrům na dovolenou odzvonilo

Zhruba před deseti lety Home Credit vítal další rozšíření portfolia cestovních kanceláří, které nabízejí jeho úvěr dovolené na splátky Vycházíme „vstříc stále většímu počtu klientů, kteří mají zájem právě o tuto formu financování dovolených,“ stojí v TZ roku 2004, v níž Home Credit zahájil spolupráci z CK Alexandria

Letos píšeme rok 2015 a situace je naprosto odlišná. „Již loni byl o dovolené na splátky velmi nízký zájem, letos klasický nákup na splátky nevyužil nikdo,“ sdělil Pavel Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

CK Cherry Tour navázala spolupráci se společností Home Credit v roce 2014. „Letos nabízíme možnost dovolené na splátky přes Home Credit od začátku sezóny. Klient si může tuto možnost platit dovolenou přes Home Credit zvolit u každého našeho produktu. Zájem projevil prozatím jeden člověk, který míří do Biogradu na Moru s celou svou rodinou,“ uvedla za Cherry Tour Kateřina Dronská. 

Místo klasických úvěrů nabídla letos kancelář Alexandria zákazníkům novou formu dovolené na splátky. Klienti dostali možnost zaplatit zájezd ve třech krocích: Nejprve při podpisu smlouvy o zájezdu zálohu 990 na osobu, následně druhou zálohu ve výši do 50 % ceny zájezdu do 31. března a konečně doplatek zájezdu 30 dní před odletem. „Tato akce tak byla vlastně variantou k nákupům na splátky a využila jí opravdu velká část našich klientů,“ sdělil Šatný s tím, že přesná čísla se společnost rozhodla nezveřejnit. O podobné možnosti uvažuje i Cherry Tour.

 

 

Cestovní agentury a dovolená na splátky

Na začátku sezóny poskytovaly zálohy na zájezdy nejen cestovní kanceláře, ale také cestovní agentury (které nabízejí zájezdy různých CK). Například agentura Zájezdy.cz nabízela slevu na letní zájezd až 20 %, když si zákazník zájezd vybral a zarezervoval do konce února, při čemž zaplatil zálohu 1 500 za osobu. Zbylou část zálohy za zájezd místo zákazníka uhradila agentura. Podobný druh akce nabízela například cestovní agentura Invia.

 

 

Šedá zóna půjček bez účelu

 

Dozvědět se, zda a kolik peněz si lidé skutečně půjčují na úhradu (nebo částečnou úhradu) dovolené, je ovšem problematické. Půjčky na dovolenou totiž často spadají do „šedé“ kategorie půjček bez účelu. „Ne vždy víme, na co se klienti chystají půjčky využít,“ přiznává Kateřina Kratina Černovská, předsedkyně představenstva Asociace nebankovních úvěrů. 

Jedinou možností je zeptat se samotných klientů. „Z našich zákaznických průzkumů vyplývá, že klienti si berou půjčky na dovolenou velmi zřídka, je to pouze ve 2 % žádostí. V naprosté většině naše půjčené peníze využívají na financování rekonstrukce domácnosti nebo na zvelebení svého bytu či domu,“ odpověděl serveru Kurzy.cz Ondřej Holoubek ze společnosti Provident Financial.

Největší podíl u spotřebitelských úvěrů tvoří bezúčelové úvěry. Ve chvíli, kdy se klientů nezávazně ptáme na plánované využití peněz, nejčastěji zmiňují rekonstrukce domu či bytu,“ říká Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Objem nové produkce v rámci Osobní půjčky Cetelem se v letošním červnu zvýšil o 11 procent v porovnání s květnem. Vyšší zájem je dán především sezónou rekonstrukcí, průměrná výše úvěru se pohybuje okolo 110 000 ,“ uvedla Barbora Minksová ze společnosti Cetelem. (Společnost Cetelem od 1. června 2015 nabízí své produkty pod bankovní licencípozn. red.)

„V souvislosti se zlepšujícím se stavem ekonomiky pozorujeme mírný nárůst průměrné výše půjčky. Ta nyní činí 15 000 korun,“ uvedl Ondřej Holoubek ze společnosti Provident.

 

 

Hodně Čechů zůstává doma

Více než polovina Čechů (52 %) o letošní dovolené zůstává doma nebo jede na vlastní chalupu, jak vyplývá z jarního průzkumu GfK pro společnost Provident Financial. Do zahraničí se před prázdninami chystalo vyjet 14 % Čechů, 20 % dalších pak plánovalo využít některou z tuzemských destinací.

43 % Čechů nemá peníze na dovolenou a ani neuvažují o tom, že by si na ni půjčili, píše se v TZ průzkumu. Z vlastních úspor si dovolenou zaplatí 30 % lidí. Od finančních společností si na dovolenou v roce 2015 plánuje půjčit pouze 2 % Čechů, zatímco třeba Polsku, Rumunsku či Bulharsku se podíl takových lidí pohybuje mezi 7 až 9 %.

„Z našich výzkumů vyplývá, že Češi nemají naléhavou potřebu půjčovat si na dovolenou, protože mnozí ji klidně stráví doma nebo u známých na chatě. Minimum lidí chce jet na tak drahou dovolenou, že by si na ni museli půjčit,“ okomentoval výsledky manažer marketingového výzkumu Providentu Josef Macák.

 

 

Růst objemu půjček před létem 

 

Před létem se každoročně zvyšuje objem osobních a spotřebitelských úvěrů průměrně až o 10 %, sdělil na začátku letošního června Jiří Rajl, ředitel Nebankovního registru klientských informací. Nárůst půjček v období od března do června (2. čtvrtletí) přitom podle něj ukazuje na „zvýšený zájem o nákup například dovolených na splátky před letními prázdninami.“ Podle informací od oslovených společností nebankovního sektoru ovšem stojí za růstem nebankovního sektoru v tomto období spíše oživená ekonomika a sezóna rekonstrukcí.

 

Z tiskové zprávy Bankovního a Nebankovního registru klientských informací

Statistiky. Stav ke konci 1. čtvrtletí (tj. března) 2015:

1) Spotřebitelské úvěry

- meziroční nárůst počtu spotřebitelských úvěrůo 27 tisíc lidí 

- meziroční nárůst objemu spotřebitelských úvěrů o 18 %

- průměrná částka na klienta: nárůst o 14 %

2) „Osobní úvěry ve svých parametrech stagnují anebo mírně klesají.“

 

Podle statistik společnosti Provident Financial vzrostl objem půjčených peněz v Česku před létem o 2 %, přičemž počet půjček se snížil.

1Q 2015 Počet poskytnutých půjček

55 145

2Q 2015 Počet poskytnutých půjček

55 128

 

1Q 2015 Objem poskytnutých půjček

979 milionů korun

2Q 2015 Objem poskytnutých půjček

996 milionů korun

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688