Pavel Šafařík (Sagefin)
Akcie ve světě  |  28.07.2015 07:53:35

Burzovní zpravodaj: Těžařům ropy a zlata nastávají krušné časy

Americké akciové trhy v úvodu nového týdne ztrácely. Hlavní US benchmarky odepisovaly v průměru více než 0,5 %, konkrétně S&P 500 -0,58 %, DJIA -0,73 % a NASDAQ Composite -0,96 %. Index S&P 500 v pondělí klesal již pátým dnem v řadě, což je nejdelší ztrátová série od začátku letošního roku. Největší poklesy zaznamenával sektor základních materiálů.

Hlavním důvodem propadů na akciových trzích jsou pokračující tlaky na pokles cen komodit, zejména ropy a drahých kovů. Počet spekulativních pozic velkých institucionálních obchodníků na trhu s ropou klesnul od začátku měsíce o více než 73 tisíc kontraktů na současných 253 tisíc. Hlavními prodejci jsou manažeři investičních fondů, jejichž čisté dlouhé pozice jsou na futures s ropou nejnižší od konce roku 2012. Vyplývá to z týdenního přehledu reportu Commitment Of Traders.

Nižší ceny ropy mají tlak na pokles marží těžařů, jejichž akcie se již několik měsíců nacházejí pod silným prodejním tlakem. Akcie jednoho z největších světových těžařů a zpracovatelů ropy Exxon Mobil (XOM) za poslední rok ztratily více než 20 % ze své hodnoty a aktuálně se nacházejí na nejnižších úrovních za poslední 3 roky.

Horší časy ale prožívají rovněž těžaři zlata s tím, jak se zotavující se globální ekonomikou a nižší očekávanou inflací po drahých kovech klesá poptávka. Ropa a zlato jsou komodity, které mezi sebou poměrně úzce korelují. Pokud i v následujících týdnech budou prodejní tlaky na trhu s ropou přetrvávat, lze očekávat zvýšené propady i na trhu se zlatem. Cena jedné trojské unce zlata by se tak brzy mohla obchodovat již za 1 000 USD. Zde se nachází poměrně silná technická úroveň a v případě jejího dosažení tak lze očekávat krátkodobý obrat směrem vzhůru. Pro následující týdny však situace na drahých kovech bude v návaznosti na trh s ropou zřejmě nepříznivá.

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688