Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.07.2015 09:45:41

Česko čeká boom používání předplacených karet

Předplacených karet je v Česku zatím několik desítek tisíc, jejich počet a využití ale podle odborníků rychle poroste. 

Majitelé těchto karet nemusejí na malou vzdálenost používat klasický platební terminál, pro platbu stačí tablet či mobilní telefon.

Podle manažera regionálního rozvoje Visa Europe Františka Jungra budou mít tyto karty uplatnění například ve veřejné dopravě, při platbách na internetu a kulturních akcích pro mládež. „V porovnání s Evropou jsme stále trochu pozadu, předplacené karty jsou nejpopulárnější v Itálii, Velké Británii, ale například i v Polsku,“ uvedl.

Výhodou předplacených karet je především rychlost platby a na straně majitele karty kontrola nad pohybem peněz díky systému nabití/útrata. Nevýhodou předplacených karet a plateb pomocí technologie NFC, která slouží k bezdrátové komunikaci dvou elektronických zařízení, je nutnost investice do mobilních telefonů či tabletů. Provozovna musí být rovněž pokryta mobilním či Wi-Fi signálem. Aplikace do mobilního telefonu a tabletu je zdarma.

Předplacené karty s možností plateb přes NFC pronikají například do zaměstnaneckých benefitů, kde nahrazují stravenky. Platba v restauracích prostřednictvím předplacené stravenkové karty a mobilního zařízení zažívá podle marketingového ředitele společnosti Edenred Pavla Kusého na trhu rychlý start. „Po několika prvních týdnech provozu se ukazuje, že celkový podíl transakcí přes mobilní zařízení je vyšší než přes klasický platební terminál,“ uvedl Kusý.

Vedle karty Ticket Restaurant Card mohou Češi používat například Blesk peněženku, cestovní a palivové karty společnosti Expensa či různé dárkové karty. V roce 2014 byl uveden první větší projekt předplacených karet s logem MasterCard. „Nyní jsou v Česku desítky tisíc předplacených karet a očekáváme, že tento počet výrazně poroste,“ uvedl ředitel pro produkty a program společnosti MasterCard Matouš Michněvič.

Komplikací pro vývoj rychlých plateb kartami může být samotná technologie NFC. „Zatím jde o hlavní technologický proud, ale je možné, že i NFC bude v budoucnu nahrazeno nějakým novým standardem. Proti NFC totiž hovoří nedostatečný sortiment dostupných zařízení a vyšší licenční poplatky, které musí výrobci zařízení přenést na koncového zákazníka,“ upozornil Vladimír Vlach ze společnosti Dotykačka, která vyvíjí pokladní systémy pro restaurace a malé podnikatele.

Investiční skupina Rockaway nedávno představila aplikaci Napku, která cílí na mladé a slouží primárně k okamžitému posílání peněz. Peníze do Napky je možné zasílat v řádu sekund, a to buď přes platební bránu nebo převodem z jiné Napky. Karta umožňuje platit na internetu, bezkontaktně v obchodech a vybírat hotovost z bankomatu.

Miroslav Zeman, Bankovnipoplatky.com

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688