BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  15.07.2015 11:27:14

Pokles maloobchodních tržeb USA, dnes jednání řeckého parlamentu, analýza GBP/USD, EUR/GBP, AUD/NZD

Dnešní makrokalendář: Řecko, BoC, Janet Yellen, CPI Británie

Spojené státy americké včera odpoledne zveřejnily informace o maloobchodních tržbách, které nečekaně v červnu meziměsíčně klesly o 0,3 procenta s tím, jak domácnosti omezily nákupy automobilů a celé řady dalších položek. Ekonomové oslovení Reuters očekávali růst maloobchodu o 0,2 procenta. Jde o nejslabší výsledek od února. Rovněž květnové údaje byly revidovány směrem dolů na 1,0 procento v porovnání s původně oznámeným růstem o 1,2 procenta. Jádrové tržby očištěny o prodeje automobilů, pohonných hmot, stavebních materiálů a stravovacích služeb minulý měsíc klesly o 0,1 procenta místo očekávaného růstu 0,7 procenta. Včerejší data zvýšila obavy, že ekonomika znovu zpomaluje. Některé bankovní domy reagovaly na nové informace revizí očekávaného růstu HDP v druhém čtvrtletí o setiny procenta.

Ačkoliv americký dolar reagoval na maloobchodní tržby oslabením, tamní akciový trh se radoval a to ze dvou důvodů. Na jedné straně horší data odsouvají termín zvýšení základní úrokové sazby, na straně druhé, akcie profitují z dobře nastartované výsledkové sezóny. Dnes nás v USA čeká projev šéfky Fedu před americkým Kongresem. Klíčový bude její optimismus ohledně domácí ekonomiky a načasování utažení měnové politiky. Naposledy Janet Yellen investory nezklamala, když uvedla, že očekává zvýšení základní úrokové sazby někdy v průběhu letošního roku.

Důvěrná studie Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvedla, že Řecko bude potřebovat mnohem větší finanční pomoc než to, co Evropa dosud zvažovala, a to kvůli devastaci ekonomiky a bank v posledních dvou týdnech. Aktualizovaná analýza udržitelnosti dluhu byla zaslaná vládám eurozóny v pondělí, jen několik hodin poté, co Atény a jejich 18 partnerů z eurozóny dohodli principy pro zahájení jednání o třetím záchranném programu pro Řecko v celkové výši až 86 miliard eur výměnou za tvrdá úsporná opatření a strukturální reformy.

Ačkoliv řecký premiér Alexis Tsipras má u svých voličů stále podporu, zvažuje rezignaci po dnešním hlasování o reformách. 51,5 procenta dotázaných Řeků ve včerejším průzkumu uvedlo, že dohoda uzavřená s věřiteli je pozitivní a 70,1 procenta respondentů si myslí, že dohoda by se dnes měla schválit. Dnešní jednání v řeckém parlamentu budou klíčová pro další osud země. Schválení reforem je jedinou možností, jak zůstat v eurozóně.

Lepší než očekávaná datačínské ekonomiky v noci pomohla australskému dolaru (AUD), který posílil o 0,2 procenta. Čínská ekonomika v druhém čtvrtletí posílila o 7 procent, čímž o 0,1 procenta předběhla očekávání trhu. Dosažený výsledek je však plně v souladu s vládními ekonomickými plány. Tržní očekávání rovněž překonaly maloobchodní prodeje a průmyslová produkce za měsíc červen. Lepší hospodářské výsledky druhé největší ekonomiky se kladně projevily i na ceně ropy, která si polepšila o 1,6 procenta. Pozitivní čínská data se už méně zřetelně ukázala na ceně novozélandského dolaru (NZD). Ten dnes čeká aukce mléka a zítra ráno data inflace (CPI).

Britská libra včera posílila vůči americkému dolaru díky slovům guvernéra centrální banky (BoE) Marka Carneyho.Ten uvedl, že čas pro první zvýšení základní úrokové sazby po finanční krizi se blíží. Před britskými zákonodárci řekl, že domácnosti by se měly začít připravovat na vyšší výpůjční náklady s tím, jak se ekonomice lépe daří. Avšak utahování měnové politiky bude pozvolné.

Dnes zasedá kanadská centrální banka (BoC). Dluhopisový trh oceňuje s 47 procentní šancí, že banka dnes sníží základní úrokovou sazbu (0,75 procenta) o 25 bazických bodů.

Britská libra (GBP/USD)
díky včerejšímu projevu Marka Carneyho prorazila na 4hodinovém grafu silnou rezistenci (růžová trendová linie), čímž se ji otevřel prostor pro další růst. Dosáhnout by postupně mohl až červnových maxim.




EUR/GBP
opět testuje důležitá minima a obchoduje se poblíž kulatého čísla 0,7000. Tento měnový pár bude reagovat hlavně na výsledky večerního řeckého hlasování o reformách. V případě, kdyby řecký parlament reformy neschválil, lze očekávat proražení úrovně podpory.




AUD/NZD
opustil na hodinovém grafu formaci konsolidačního obdélníku, čímž si otevřel prostor pro růst. Na denním grafu vidíme rostoucí trendovou linii, jež by ho mohla dovést k předchozím maximům.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

29.09.2015Analýza AUD/NZD, GBP/CAD a EUR/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
22.09.2015Analýza EUR/NZD, EUR/GBP a NZD/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
17.09.2015Analýza GBP/NZD, EUR/GBP a GBP/AUD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688