Petr Hanisch (AliaWeb)
Plzeň  |  23.04.1999 13:30:55

Zpráva auditora o ověření účetní závěrky k 31.12.1998 ve statutárním m. Plzeň

Zpráva nezávislého auditora

o ověření účetní závěrky

sestavené k 31. prosinci 1998

ve statutárním městě

Plzeň

 

Plzeň 24. března 1999

 

Rozdělovník:

4 výtisky Město Plzeň

1 výtisk BDO Finkonsult, s. r. o.

 

Obsah str.

Základní údaje *

Zpráva auditora *

Přílohy:

Výkaz o plnění rozpočtu obcí a okresních úřadů k 31.12.1998

 

Rozvaha k 31. 12. 1998

   

  1. Základní údaje
  2. Obchodní jméno a sídlo účetní jednotky, u které bylo provedeno ověření účetní závěrky:

    Město Plzeň

    náměstí Republiky 1

    306 32 Plzeň

    IČO:

    07 53 70

    Rozvahový den:

    31. prosinec 1998

    Období zahrnuté do účetní závěrky:

    1. 1. 1998 - 31. 12. 1998

    Datum vyhotovení zprávy:

    24. března 1999

    Příjemce zprávy:

    Magistrát města Plzně

    Auditorská společnost:

    BDO Finkonsult, s. r. o.

     

    č. licence 069

    Auditoři a jednatelé:

    Ing. Josef Zídek

     

    č.dekretu 054

     

    Ing. Petr Valenta

     

    č. dekretu 0302

    Spolupracující osoby:

    Ing. Blanka Požárová

     

    Ing. Pavlína Česalová

     

    Ing. Alena Jiráková

     

    Ing. Petr Novotný

     

    Ing. Jiří Šavel

     

    Petr Šejvar

  3. Zpráva auditora

Ověřili jsme přiloženou účetní závěrku statutárního města Plzeň k 31. prosinci 1998. Za vedení účetnictví tak, aby bylo průkazné, úplné a správné, a za sestavení účetní závěrky odpovídá statutární orgán města. Naší úlohou je vyjádřit na základě auditu výrok o této účetní závěrce.

Audit účetní závěrky jsme provedli v souladu se Zákonem o auditorech a Komoře auditorů České republiky a s auditorskými směrnicemi vydanými Komorou auditorů České republiky. Tyto auditorské směrnice požadují naplánování a provedení auditu tak, aby auditor získal přiměřené ujištění o tom, že účetní závěrka neobsahuje významné nesprávnosti. Audit zahrnuje výběrovým způsobem provedené ověření úplnosti a průkaznosti částek a informací uvedených v účetní závěrce a posouzení správnosti a vhodnosti účetních postupů a významných odhadů provedených účetní jednotkou a rovněž posouzení celkové prezentace účetní závěrky. Prezentací se rozumí obsahová úplnost, logická struktura a jednoznačnost poskytovaných informací v účetní závěrce z pohledu jejího uživatele. Jsme přesvědčeni, že provedený audit poskytuje přiměřený podklad pro vyjádření našeho výroku.

Rozvaha rozpočtových organizací

Omezení prací

Vzhledem k tomu, že naše auditorské práce započaly v souladu se smlouvou až v listopadu 1998, nemohli jsme se zúčastnit fyzických inventur investičního majetku a zásob k 1.1.1998. Pro tento účel využíváme výsledky auditu auditora za r. 1997, který je identifikován na konci této zprávy.

Výhrady

Nesoulad evidencí

Stavy investičního majetku vykázané v účetnictví města Plzně není možné odsouhlasit na stavy investičního majetku vykázané v  technické evidenci majetku z důvodu, že oba tyto systémy nejsou propojeny jednotným společným znakem (klíčem), podle kterého by bylo možné jednoznačně definovat (spárovat) jednotlivé konkrétní položky. Tato historicky vzniklá nepropojenost obou evidencí je i zdrojem nepřesností, které byly zjištěny v účetní analytické evidenci investičního majetku.

Interní převody majetku

Provedené testy vybraných vzorků interních převodů majetku mezi jednotlivými správci městského majetku indikují nesprávnosti v hodnotě 251 mil. . Nesprávností rozumíme stav, kdy předávající správce odúčtuje majetek v r. 1998 ze svého stavu a přebírající subjekt jej již do r. 1998 nezařadí. Tímto postupem je v rozvaze uveden nižší stav majetku a vlastních zdrojů.

Ocenění investičního majetku

Testy vybraných vzorků výdajů na opravy a udržování prokazují v 15 % případů vydání na investiční účely. Vzhledem ke zvláštnímu charakteru nesprávnosti a skutečnosti, že testování bylo prováděno výběrovým způsobem, nelze stanovit celkovou výši korekce. Celkové výdaje na opravy a udržování činily 334 mil. .

Úroky z vydaných dluhopisů a úvěrů (po odpočtu dotací na úroky) v hodnotě 36 mil. financujících dlouhodobé investiční záměry nevstupují do pořizovací ceny investičního majetku.

Hodnotové vyjádření pozemků v účetnictví nelze plně doložit technickou evidencí a historicky vzniklou cenou.

Vnitřní kontrolní systém

Testy uvedené v předchozích výhradách prokazují, že vnitřní kontrolní systém v oblasti majetku, který tvoří 86 % aktiv města není plně funkční a efektivní.

Aktiva a pasiva sdružení

Město Plzeň uzavřelo smlouvu o sdružení se dvěma dalšími obcemi. Vedením účetnictví je pověřeno město Plzeň. Na konci účetního období mají být aktiva a pasiva sdružení rozděleny mezi jeho účastníky. K 31. prosinci 1998 jsou tato aktiva a pasiva sdružení zahrnuta v rozvaze města Plzně, která jsou tímto nadhodnocena o 31 mil. .

Auditorský výrok k rozvaze rozpočtových organizací

Z důvodů uvedených v předchozích pěti odstavcích jsme nebyli schopni získat přiměřené ujištění o správnosti vykázání aktiv a pasiv města Plzně v rozvaze.

Vzhledem k objemové významnosti uvedených skutečností nejsme schopni vydat a nevydáváme výrok k rozvaze města Plzně k 31. prosinci 1998.

Výkaz o plnění rozpočtů obcí a okresních úřadů

Výhrady

Příjmy a náklady z vlastní činnosti

Příjmy z plateb za teplo a energie vybrané od nájemníků jsou zatříděny jako příjmy z pronájmu majetku. Ve skutečnosti o příjem rozpočtu nejde, neboť se jedná o cizí prostředky, ze kterých se hradí náklady na energie spotřebované nájemníky. Totéž se týká nákladů na energie v pronajímaných bytech. Vzhledem ke zvláštnímu charakteru nesprávnosti a skutečnosti, že testování bylo prováděno výběrovým způsobem, nelze stanovit celkovou výši korekce.

Výdaje na opravy a udržování

Testy vybraných vzorků výdajů na opravy a udržování prokazují v 15 % případů investiční účely. Vzhledem ke zvláštnímu charakteru nesprávnosti a skutečnosti, že testování bylo prováděno výběrovým způsobem, nelze stanovit celkovou výši korekce. Celkové výdaje na opravy a udržování činí 334 mil. .

Úroky z vydaných dluhopisů a úvěrů (po odpočtu dotací na úroky) v hodnotě 36 mil. financujících dlouhodobé investiční záměry jsou vykázány jako běžné výdaje – úroky místo kapitálové výdaje – úroky.

Příjmy a výdaje sdružení

Město Plzeň uzavřelo smlouvu o sdružení se dvěma dalšími obcemi. Vedením účetnictví je pověřeno město Plzeň. Na konci účetního období mají být příjmy a výdaje sdružení rozděleny mezi jeho účastníky. K 31. prosinci 1998 jsou veškeré příjmy a výdaje sdružení zahrnuty v plnění rozpočtu města Plzně. Příjmy města jsou proto nadhodnoceny o 11 mil. a výdaje o 6 mil a představují podíly na sdružení ostatních účastníků.

Auditorský výrok k výkazu o plnění rozpočtu obcí a okresních úřadů

Podle našeho názoru, s výjimkou důsledků vlivů uvedených v předchozích třech odstavcích, výkaz o plnění rozpočtů obcí a okresních úřadů věrně zobrazuje výsledky hospodaření města Plzně za účetní období r. 1998.

Příloha k účetní závěrce

Účetní závěrka se podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví skládá z výkazu o plnění rozpočtů obcí a okresních úřadů, rozvahy rozpočtových organizací a přílohy k účetní závěrce. Ministerstvo financí nevydalo dosud opatření upravující obsah přílohy k účetní závěrce pro rozpočtové organizace. Proto nebyla příloha městem Plzní zpracována a my nejsme schopni vydat a nevydáváme výrok k příloze k účetní závěrce města Plzeň za účetní období r. 1998.

Zdůraznění skutečností

Aniž bychom vznášeli další výhradu, upozorňujeme na rozdílné účetní principy aplikované městem Plzní jako rozpočtovou organizací oproti účetním principům používaným podnikatelskými subjekty. Hmotný a nehmotný majetek není odepisován a je v aktivech rozvahy oceněn v pořizovacích cenách, netvoří se rezervy ani opravné položky k majetku. Město sleduje v souladu s postupy účtování vydanými ministerstvem financí prvotně příjmy a výdaje, není používáno časové rozlišení nákladů a výnosů, nejsou podklady pro vyplnění účetního výkazu zisků a ztrát. Všechny uvedené principy byly použity městem Plzní při sestavování jeho účetní závěrky za r. 1998.

Město Plzeň používá pro vedení účetnictví výpočetní systém Fénix. Aniž bychom uváděli další výhradu, upozorňujeme, že na použití systému Fénix nejsou zpracována žádná opatření řešící bezporuchový chod systému i po 31. prosinci 1999.

 

Audit za r. 1997

Audit města Plzně za r. 1997 provedla auditorská firma Deloitte & Touche, s.r.o., licence Komory auditorů České republiky č. 79, odpovědný auditor Karel Hampl, dekret č. 005. Auditorská zpráva byla vydána 25. března 1998 s výhradami k výkazu o plnění rozpočtů obcí a okresních úřadů, odmítnutím výroku k rozvaze a zdůrazněním skutečnosti poukázáním na odlišné účetní principy používané městem Plzní jako rozpočtovou organizací ve srovnání s účetními principy platnými pro podnikatelské subjekty.

 

V Plzni dne 24. března 1999

BDO Finkonsult, s. r. o.

Ing. Josef Zídek

licence Komory auditorů ČR č. 69

auditor, dekret č. 054

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Plzeň:

07.09.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-SPoř.č.: I –173/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
18.08.1999  Prazdroj prodává pivovar Ing. Čestmír Němec (ČEKIA, a.s.)
02.07.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –128/1999 Petr Hanisch (AliaWeb)
05.05.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –86/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688